Coronacijfers in Oostende: piek nog niet bereikt, opnieuw stijgende cijfers in de zorg

Opnieuw sterk stijgende coronacijfers in Oostende de afgelopen week. Meer dan 1.700 Oostendenaars (1 op 40) legde een positieve test af. In de ziekenhuizen en de zorgvoorzieningen stijgen de cijfers, gelukkig gaat het meestal over milde symptomen. Alle sectoren kampen wel met personeelsuitval. 80% van wie eerder gevaccineerd werd, kreeg intussen een boosterprik.

De afgelopen week werden in Oostende 1.774 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is opnieuw een flinke stijging met 74%. Relatief gaat het nu om 2.476 besmettingen per 100.000 inwoners, of anders: 1 op 40 Oostendenaars legde vorige week een positieve test af.

Meer dan 70% positieve testen in het testcentrum

Nu enkel nog mensen met symptomen worden getest, blijft een groot deel van de circulatie van het virus nog onder de radar. Ongeveer 34% van de geregistreerde besmettingen vond plaats bij jongeren onder de 20, ongeveer 8% bij 65-plussers.

Ook het aantal testen in het testcentrum (Edith Cavellstraat) is stevig gestegen, net als de positiveitsratio: 1.061 van de 1.451 PCR-tests bleken positief (73%). In het testcentrum op de luchthaven, waar mensen ook zonder doorverwijzing van de huisarts terecht kunnen, legden 89 Oostendenaars een positieve test af.

Ziekenhuizen, ouderenzorg en onderwijs: opnieuw stijging

In de Oostendse ziekenhuizen zien we ook opnieuw stijgende cijfers. Op dit moment zijn er in totaal 32 patiënten opgenomen met COVID-19, waarvan 2 op intensieve zorgen.

In de residentiële seniorenvoorzieningen, zoals woonzorgcentra en assistentiewoningen, laat de omikrongolf zich nu ookvoelen. Er testten de afgelopen week 38 bewoners positief en 40 personeelsleden. Gelukkig gaat het zo goed als altijd over milde symptomen, door hoge vaccinatiegraad bij de ouderen in onze stad.

Ook in de scholen zijn er weer heel wat besmettingen de voorbije week: meer dan 500 leerlingen testten positief, waarvan vermoedelijk zo’n 10% via de school besmet raakte. Over heel Oostende zijn er slechts 5 scholen waar voorlopig nog geen enkele leerling positief is.

Het hoge aantal besmettingen leidt overal tot een aanzienlijke personeelsuitval: in de zorg, de bedrijven, het onderwijs, maar ook bij de veiligheidsdiensten zoals politie en brandweer. De continuïteit blijft verzekerd, maar er moet overal dagelijks geschakeld worden om operationeel te blijven.

Vaccinatiecentrum

Vorige week werden in het vaccinatiecentrum aan de Northlaan 8.662 nieuwe prikken gezet. Op vandaag zijn ongeveer 46.882 inwoners van Oostende al ingeënt met de boosterprik, dat is 80% van iedereen die eerder de basisvaccinatie kreeg. Vorig weekend werden ook de eerste 400 kinderen tussen 5 en 11 gevaccineerd.