Covid-19Oostende - De Stad aan Zee

Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (13/04)

Posted

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week opnieuw lichtjes gedaald. Er waren 16 procent minder besmettingen dan in de vorige weekcijfers. Bijna 15.000 Oostendenaars kregen intussen een eerste prik met het coronavaccin. Dit gaat over een kwart van alle meerderjarigen en bij de 65-plussers is dat één op twee. Voor die doelgroep werkt het vaccinatiecentrum in Kursaal eerst de eigen reservelijst af. Oostendenaars jonger dan 65 kunnen zich eerstdaags ook inschrijven op de Vlaamse reservelijst QVAX.

De afgelopen week werden er in Oostende 122 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een daling met 15% in vergelijking met de vorige weekcijfers, die toen ook al met 45% gedaald waren ten opzicht van de week ervoor. Relatief waren er in Oostende ongeveer 170 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 14% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (17). De positiviteitsratio blijft wel hoog: vorige week werden in het testcentrum 649 coronatesten afgelegd, waarvan 115 (ofwel 17,7%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra kwamen er voor de zesde week op rij geen nieuwe besmettingen bij. In één Oostendse voorziening met assistentiewoningen is er wel een uitbraak, waarbij 14 bewoners en één medewerker positief testten. Er wordt cohortzorg toegepast: de bewoners worden ter plaatse verzorgd met veel aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden.

In AZ Damiaan worden momenteel 25 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 7 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 7 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 2 op de afdeling Intensieve Zorgen.

1 op 2 Oostendse 65-plussers kreeg al (eerste) vaccin

24,78% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat één op twee. In het vaccinatiecentrum zelf kregen op vandaag al 12.747 burgers een vaccin. Deze week wordt er 7 op 7 gevaccineerd in Kursaal en staan er opnieuw 7.800 vaccins ingepland, waarvan ook een aantal tweede prikken.

Zolang er nog 65-plussers gevaccineerd moeten worden, werkt Stad Oostende met een eigen lokale reservelijst voor 65-plussers. Via die lijst worden dagelijks mensen gecontacteerd zodat er geen vaccins verloren gaan. Wanneer ook de mensen onder de 65 aan de beurt zijn, zal het vaccinatiecentrum overschakelen naar de overkoepelende Vlaamse reservelijst QVAX. Eerstdaags zullen ook Oostendenaars onder de 65 zich daar kunnen aanmelden via hun rijksregisternummer. Het vaccinatiecentrum Kursaal heeft aan de Vlaamse Overheid gevraagd om dit zo snel mogelijk in orde te brengen. Eens alle 65-plussers de kans hebben gekregen op een vaccin, zal het vaccinatiecentrum de reservelijst van QVAX gebruiken, opnieuw volgens leeftijd (van oud naar jong).

Een veel gehoorde vraag in het vaccinatiecentrum is om het AstraZeneca vaccin te vervangen door een ander type vaccin. Het vaccinatiecentrum kan niet ingaan op die vraag, behalve bij het heel uitzonderlijke geval van patiënten die gentherapie krijgen en dat ook kunnen staven met een medisch attest. Het vaccinatiecentrum volgt alle procedures van de overheid en de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad.

Handhaving

De eerste week van de paasvakantie verliep kalm in Oostende, er waren nergens problemen met grote drukte. Er is wel beter weer op komst, dus wil Stad Oostende graag nog eens herhalen dat het erg belangrijk blijft om alle maatregelen goed op te volgen, willen we het virus geen kans geven. Houd zo veel mogelijk afstand, beperk het fysiek contact met vrienden en familie tot één knuffelcontact, draag een mondmasker waar dat nodig is en zorg voor goede handhygiëne.

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week slechts 3 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende. Twee keer stelde de politie een inbreuk op de avondklok vast en één handelszaak kreeg een proces-verbaal wegens inbreuken op de coronamaatregelen.