Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (17/11)

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers in Oostende. De cijfers van het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames dalen gestaag. De politie houdt een extra oogje in het zeil aan de scholen.

De afgelopen week werden er in Oostende 125 besmettingen met COVID-19 vastgesteld. Dat is een daling met meer dan de helft in vergelijking met twee weken geleden. Ongeveer 18% van die besmettingen vonden plaats bij 65-plussers. Het grootste aantal positieve testen werd vorige week vastgesteld bij de leeftijdsgroep 30 tot 50 jaar met 53 besmettingen. Bij de jongeren en kinderen onder de 20 is het aantal positieve testen opnieuw gedaald, wellicht te wijten aan de verlengde herfstvakantie. De laatste dagen zakken de besmettingscijfers gestaag, wat betekent dat de maatregelen van de afgelopen weken hun vruchten afwerpen.Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn op dit moment 2 besmettingen vastgesteld bij bewoners en een heel beperkt aantal besmettingen bij personeelsleden. In de Oostendse ziekenhuizen daalt de bezetting  van COVID-19 patiënten zowel op de gewone afdeling als op intensieve zorgen. Er liggen momenteel 66 patiënten die besmet zijn met COVID-19 in het ziekenhuis waarvan 9 op intensieve zorgen. AZ Damiaan en Campus Serruys van AZ Sint-Jan hebben momenteel voldoende capaciteit om deze patiënten op de eigen afdelingen op te vangen. Als de cijfers gunstig blijven evolueren, hopen de ziekenhuizen binnenkort een aantal reguliere activiteiten opnieuw op te starten.

Extra aandacht voor naleving regels aan scholen

De Lokale Politie van Oostende handhaafde afgelopen week opnieuw waar nodig. Ze stelden minder overtredingen vast in vergelijking met vorige week. Tussen maandag 9 en zondag 15 november waren er 51 inbreuken waarvan 20 voor niet-Oostendenaars. De meeste overtredingen hebben te maken met het niet naleven van de avondklok (29) en samenscholingen (19). De politiediensten stelden ook 2 pv’s op voor het  niet dragen  van een mondmasker en 1 handelszaak kreeg een pv wegens inbreuken tegen de coronamaatregelen.

De scholen zijn terug open. Samenscholingen voor of na de schooluren zijn niet toegelaten. De Lokale Politie zal hier extra controle op uitoefenen in de nabijheid van de scholen en op pleintjes. Ook de ouders wordt gevraagd om de tijd aan de schoolpoort zo kort mogelijk te houden en daarbij steeds de nodige afstand te bewaren.

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht in de binnenstad in Oostende blijft behouden naar analogie met de federale maatregelen. Op de Zeedijk is een mondmasker niet langer verplicht. Het dragen van een mondmasker blijft wel sterk aangewezen als je de afstandsregels niet kan respecteren. Iedereen ouder dan 12 jaar is verplicht om altijd een mondmasker bij te hebben. Het blijft ook in de komende periode belangrijk om afstand te houden (ook van mensen die je kent) en drukke plaatsen te vermijden om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.