Covid-19Oostende - De Stad aan Zee

Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (2/02)

Posted

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. Het aantal besmettingen in Oostende is opnieuw gestegen, vooral bij 60-plussers. Het aantal testen uitgevoerd in het coronatestcentrum blijft hoog. De situatie in de zorgvoorzieningen blijft voorlopig onder controle en het goede nieuws is dat een groot deel van de bewoners van de woonzorgcentra intussen gevaccineerd is. De opstart van het vaccinatiecentrum krijgt verder vorm. Deze week wordt een eerste dry-run georganiseerd om de werking te testen.

De afgelopen week werden er in Oostende 211 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stijging van bijna 50% in vergelijking met vorige week. Relatief zijn dat ongeveer 283 besmettingen per 100.000 inwoners. 44% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 60-plussers (92 in totaal). De besmettingen in enkele zorginstellingen vorige week, wegen door in deze cijfers.

Het aantal mensen met symptomen dat zich laten testen in het permanente coronatestcentrum, blijft hoog. Op weekdagen worden er ongeveer 200 testen per dag uitgevoerd. Momenteel test zo’n 10% hiervan positief op Covid19. In een aantal scholen werden besmettingen vastgesteld. Dit blijft voorlopig beperkt tot enkele klassen, waarvan sommige in quarantaine werden geplaatst.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In woonzorgcentrum Lacourt liep het aantal besmettingen de laatste week op, ook bij de personeelsleden. Het woonzorgcentrum krijgt daarom personeelsversterking van het leger en verpleegkundigen van zorgorganisaties. In het revalidatiecentrum BZIO werden 3 extra besmettingen vastgesteld. In Sint-Monica zijn geen nieuwe besmettingen. Ondertussen is een groot deel van de inwoners van de woonzorgcentra gevaccineerd.

In de Oostendse ziekenhuizen blijft het aantal patiënten met corona ongeveer op hetzelfde niveau. In AZ Damiaan worden op dit moment 32 patiënten met Covid verzorgd, waarvan 5 mensen intensieve zorgen krijgen. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 29 patiënten die behandeld worden na besmetting met het coronavirus, waarvan 1 op de afdeling Intensieve Zorgen.

Vaccinatiecentrum

Intussen wordt verder gewerkt aan de opstart van het vaccinatiecentrum. Op donderdag 4 februari gebeurt een dry-run in het vaccinatiecentrum Oostende/Middelkerke. Dat zijn een reeks testen en oefeningen om te zien of alles goed werkt in het vaccinatiecentrum en of er bijsturing nodig is. Op 15 februari zal het vaccinatiecentrum operationeel zijn.

Maatregelen en handhaving

Verder herhaalt Stad Oostende de vraag aan iedereen om de maatregelen goed op te volgen. Dat is de enige manier om de verspreiding van het virus (en eventuele varianten) tegen te gaan.

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende coronamaatregelen. Afgelopen week werden er 36 “corona-pv’s” opgesteld: 7 voor het niet naleven van de avondklok en 29 overtredingen op het samenscholingsverbod.

Dit weekend werd het WK cyclocross georganiseerd in Oostende. Voor de organisatie hiervan werden heel wat veiligheidsmaatregelen genomen die goed werden opgevolgd, er waren geen problemen of incidenten.