Covid-19Sociale Media

Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (30/03)

Posted

Het aantal besmettingen in Oostende is de afgelopen week opnieuw gestegen, vooral bij de 20- tot 50-jarigen. De woonzorgcentra blijven gelukkig wel gespaard maar de opnames in de ziekenhuizen stijgen opnieuw. In het vaccinatiecentrum Kursaal kregen intussen bijna 4.300 mensen een vaccin. De volgende twee weken zijn meer dan 10.000 vaccins beschikbaar. Er wordt grote drukte verwacht in Oostende met de paasvakantie en het mooie weer. Het blijft belangrijk om die drukte zoveel als mogelijk te spreiden. Daarom vraagt de stad om een te drukke zeedijk te vermijden. Gebruik daarom het strand om te wandelen of zoek de minder drukke omgeving rond de stad op.

De afgelopen week werden er in Oostende 250 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stijging van 33,69%. Relatief waren er in Oostende ongeveer 349 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 13% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (33). In de weekcijfers valt vooral het grote aandeel besmette 20- tot 50-jarigen op (112). Het aantal besmettingen bij de Oostendenaars jonger dan 20 bleef stabiel (80). Ook de positiviteitsratio is opnieuw gestegen en blijft hoog: afgelopen week werden in het testcentrum 1.258 coronatesten afgelegd, waarvan 168 (ofwel 13,4%) een positief testresultaat opleverden. Net als in de rest van het land stijgen de cijfers dus ook in Oostende.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra kwamen er voor de vierde week op rij opnieuw geen nieuwe besmettingen bij. In AZ Damiaan worden momenteel 24 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 4 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 8 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 1 op de afdeling Intensieve Zorgen. Het revalidatieziekenhuis BZIO heeft 1 patiënt met corona. Ook in de scholen waren er de laatste weken heel wat besmettingen. Door de verlengde paasvakantie zijn de scholen vanaf deze week gesloten en dat voor een periode van 3 weken.

Vaccinatiecentrum Kursaal: bijna 4.300 vaccins uitgedeeld

13,22% van de meerderjarige Oostendenaars zijn intussen gevaccineerd: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. In het vaccinatiecentrum kregen al 4.261 burgers een eerste prik en 61 inwoners met een ernstige mobiliteitsbeperking kregen het vaccin via thuisvaccinatie. Deze week staan er 3380 prikjes met het coronavaccin gepland. Vanaf volgende week krijgt Oostende meer vaccins aangeleverd. In de week van 5 april zijn er ruim 5000 vaccins beschikbaar, in de week van 12 april ongeveer 5.600. Het aantal vaccinatielijnen zal dan verhoogd worden van 4 naar 8.

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week slechts 9 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende. Allemaal inbreuken op het niet naleven van de avondklok. Met het mooie weer en de paasvakantie in aantocht zet de stad volop in op spreiding van de bezoekers. Het stadsteam wordt vanaf vandaag ingezet, er is opnieuw aandacht voor crowd control en mobiliteit en er zijn extra toiletten voorzien. Eventuele drukte kan zo op een veilige manier opgevangen kunnen worden. In de paasvakantie zullen de treinen richting Oostende ook maar rijden met beperkte bezetting. Raamverkoop is uitzonderlijk toegelaten in Oostende. Het blijft wel belangrijk dat de uitbaters de wachtrijen veilig organiseren en er geen samenscholingen ontstaan.

Strand

Eigenaars en huurders van een strandcabine mogen hun cabine gebruiken en op het strand zitten. De stad adviseert wel om steeds een strandzeil te plaatsen om zo de eigen bubbel af te schermen. Op het strand hoef je geen mondmasker te dragen. Op de Zeedijk wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen. Bij grote drukte is het dragen van een mondmasker steeds verplicht, dus ook op de Zeedijk. In de binnenstad blijft een mondmasker dragen verplicht.

Goede spreiding blijft dus belangrijk. De stad roept dan ook op om de drukke zeedijk te vermijden. Gebruik daarom het strand om te wandelen en zoek de minder drukke omgeving rond de stad op. Inspiratie voor rustige en groene plekjes in Oostende is te vinden via  #ookditisoostende of op www.visitoostende.be.