HLN - De factuur gaat écht omlaag

‘De factuur gaat écht omlaag’

Posted on Posted in Energie, In de pers

Het Laatste Nieuws – Dieter Dujardin | “De oude schuldenberg is onder controle en een nieuwe ga ik echt niet bouwen.” Bart Tommelein heeft een verrassend eenvoudig antwoord op de vernietiging van de Turteltaks van 100 euro: hogere quota voor groene stroom. Mogelijke impact op uw energiefactuur: hooguit 10 euro. “En zelfs minder voor wie in hernieuwbare energie investeert.”

“Laat de eigenaars van grote zonneparken betalen.” “Hef een CO2-taks.” “Steek de factuur in de begroting en bespaar elders.” Nadat het Grondwettelijk Hof de omstreden Turteltaks heeft vernietigd, werden al meerdere ballonnetjes opgelaten en weer afgeschoten. Op het antwoord van de bevoegde minister bleef het wachten. “Met mij komt er geen nieuwe energieheffing”, was alles wat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) tot nu toe verklaarde. Zijn voorzichtigheid is logisch: de coalitiepartners CD&V en N-VA kijken met argusogen toe. De ene heeft geen zin om via besparingen op te draaien voor de mislukking van de Turteltaks, de andere blijft met harde hand vasthouden aan een vaste financieringsbron voor het halen van de klimaatdoelstellingen. Op de dag van een debat in het Vlaams Parlement komt Tommelein met zijn voorstel.

Weg oude schuld

Tot zijn eigen verbazing is de situatie veel gunstiger dan verwacht. “Ik stel vast dat de historische schuldenberg van 2 miljard, die veroorzaakt werd door de overdreven subsidiëring van zonnepanelen én het bevriezen van de tarieven door Johan Vande Lanotte (sp.a), onder controle is. Dat is het gevolg van het beleid van déze regering. Namelijk van de keuze van mijn voorgangster Annemie Turtelboom om de schuld weer door te rekenen in de nettarieven en om het aandeel groene stroom in de energiefactuur op te trekken. En ook door mijn boodschap dat Vlaanderen voluit kiest voor hernieuwbare energie. Dit alles heeft ertoe geleid dat producenten de jongste maanden opnieuw groenestroomcertificaten zijn gaan kopen op de markt om die quota te halen. Zoveel dat de inkomsten van de energieheffing (Turteltaks, red.) in 2016 en 2017, volstaan om de oude schuld de komende jaren af te betalen.”

En wat dan met de toekomstige engagementen voor investeringen in hernieuwbare energie? 1,6 miljard euro zouden die Vlaanderen initieel kosten. Ook hiervoor heeft Tommelein een verrassend simpele oplossing klaar. “Ten eerste hebben wij die jaarlijkse factuur al naar 1,2 miljard teruggebracht door de onzinnige steun aan de biomassafabrieken van Gent en Langerlo te schrappen. Voor de rest kunnen de toekomstige investeringen eveneens via de reeds besliste aanpassingen aan de nettarieven en de groenestroombijdragen gedekt worden. Alleen om het schrappen van Langerlo te compenseren, moet ik nog een financiering vinden. De kans is groot dat ik aan de regering voorstel om het quotum voor groene stroom dat de producenten moeten halen, opnieuw aan te passen. Nadat dit in 2016 werd opgetrokken naar 23%, werd het dit jaar weer verlaagd naar 20,5%. Als we dit opnieuw naar 23% optrekken, zal de verkoop van groenestroomcertificaten verder aanzwengelen. Op de energiefactuur zal dit een zeer beperkte impact hebben. Nu betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur 88,90 euro groenestroombijdrage per jaar. Daar zou dan hooguit 10 euro bijkomen – al kan het ook minder zijn. Het voordeel aan deze manier van werken, is dat het je verbruik volgt. Investeer je dus in betere isolatie of in zonnepanelen, dan vermindert ook je bijdrage. Mijn voorstel is dus niet alleen een stimulans, het is ook transparanter en rechtvaardiger dan een forfaitaire taks van 100 euro. De factuur gaat écht omlaag.”

Wel btw betalen

Door volledig op het verbruik te werken, krijgt de aanpak van Tommelein wel een aantal effecten die Annemie Turtelboom net wou vermijden. Bijvoorbeeld: de btw van 21% wordt van toepassing. Tommelein: “Dat is zo, maar alle manieren om dat te vermijden, zijn ongrondwettelijk. Bovendien herhaal ik dat je via extra isolatie, een hoogrendementsketel of zonnepanelen kan vermijden dat je groenestroomheffing stijgt.” Nog een gevolg: de gelukkigen die in het verleden pakken subsidies hebben gekregen voor hun zonnepanelen worden niet extra aangesproken. “Juist, maar zij hebben ook veel hogere prijzen betaald voor panelen met een veel lager rendement dan de huidige, goedkopere toestellen”, aldus de liberaal.Maar wat als de markt van groenestroomcertificaten stilvalt? “We zullen dit goed moeten monitoren en aanpassen indien nodig. Geloof me: Ik heb echt niet de intentie om nieuwe schuldenbergen te bouwen. De kop in het zand: dat is het verleden.”

2 thoughts on “‘De factuur gaat écht omlaag’

  1. En wat met de groenstroomcertificaten ? De bandingsfactor zo hoog mogelijk houden (72000Kwh) om zodoende zo weinig mogelijk retributie te moeten betalen aan alle zonnepaneelhouders die elektriciteit terug op het net brengen. Dat is een goede zet van de regering om zich bewust te beschermen. Een ware schande. We betalen 700 EUR als prosumententarief voor het gebruik van het net maar de door de consument geleverde elektriciteit is wel gratis. Dit is op het minst gezegd een kafkaiaanse situatie. En u wilt de groene stroom bevorderen… U zal de eigenaars wel op een andere manier moeten overhalen… Uw mening hieromtrent graag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.