digitale meter

Digitale meters brengen 100 miljoen euro extra op

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

De digitale elektriciteits- en gasmeters zullen 100 miljoen euro meer opbrengen dan eerst gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe kostenbatenanalyse van de Vlaamse energieregulator op vraag van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Verschillende kosten vielen goedkoper uit, waardoor de meters zo’n 440 miljoen euro zullen opbrengen voor de samenleving. “De digitale meter is niet alleen broodnodig voor de energieomslag, hij brengt ook meer op dan hij kost”, aldus de minister.

Vanaf 2019 zullen Eandis en Infrax onze oude elektriciteits- en gasmeters vervangen door digitale meters. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vroeg de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) om een nieuwe kostenbatenanalyse te maken. Na de gunning van de digitale meter door Eandis en Infrax, konden verschillende parameters immers aangepast worden.

Positief resultaat van 440 miljoen euro

De prijs voor de digitale meter voor elektriciteit ligt 22% lager dan oorspronkelijk aangenomen. De meter voor gas is slechts 6% duurder dan eerst gedacht. De nieuwe prijzen hebben dus een positief effect, aangezien de daling van de prijs van de elektriciteitsmeter groter is dan de stijging voor de gasmeter, en aangezien er meer meters zijn voor elektriciteit dan voor gas. Ook het datasysteem zal goedkoper zijn. En de eenmalige opzetkost en de activatiekost vallen weg. Het eindresultaat is daardoor 100 miljoen euro beter dan de vorige kostenbatenanalyse. Waar de vorige uitging van een positief resultaat van 336 miljoen euro, klokt de nieuwe analyse af op 440 miljoen.

“De nieuwe analyse van de VREG bevestigt dat de digitale meter meer zal opbrengen dan hij kost. Er moeten geen meteropnames meer gebeuren, er zullen geen aparte budgetmeters meer nodig zijn, we zullen fraude beter kunnen opsporen,… En wie de meter actief gebruikt en slimme toepassingen toevoegt, zal zijn of haar energieverbruik beter kunnen sturen”, zegt Bart Tommelein. “Het doemdenken mag stoppen, de digitale meter komt eraan en dat is een goede zaak voor onze samenleving.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.