Mercator Oostende

Drukte op hulde Visserijopstand

Posted on Posted in In de pers, Oostende

Het Nieuwsblad | Een spontane hulde ter ere van de Visserijopstand van 1887 is vrijdag uitgegroeid tot een druk bijgewoonde plechtigheid. Het stadsbestuur beloofde ook een monument voor de vissers.

“Op 24 augustus 1887 vielen vijf doden tijdens de Vissersopstand. Veel jongeren weten niet dat hier mensen streden voor een betere toekomst voor hun gezin. De opstand draaide rond de aanvoer van vis, waardoor de Belgische vissers hun vis niet meer kwijt konden”, zegt Doris Klausing. Zij publiceerde het boek Tot Elke Prijs over deze visserijopstand.

De schrijfster nam ook het initiatief voor de hulde op de plaats waar de eerste twee doden vielen, op de hoek van het dok ter hoogte van de hotelschool. Die eerste twee doden, Johannes Verhulst en Charles Wauters, werden overigens door James Ensor vereeuwigd in zijn werk De Gendarmen.

“Het is belangrijk dat dit memorabel feit herdacht wordt”, zei Klausing. Tijdens een plechtigheid werd voor elk slachtoffer een bloem in het water gegooid. Er was ook grote publieke belangstelling. Het stadsbestuur beloofde bovendien dat er op het toekomstige plein een gedenkplaat of monument komt die herinnert aan de Visserijopstand. “Een jaarlijkse hulde op 24 augustus zou op zijn plaats zijn”, zei ook Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.