Een handelsreiziger in wind en zon

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

De Standaard – Wim Winckelmans | Minister van Energie Bart Tommelein doet weer waar hij het best in is: zijn beleid verpakken en verkopen. Om de doelstellingen te halen, zal dat ook nodig zijn.

‘Wij vinden het geen kerntaak van de overheid om aan iedereen leningen te geven. Dat kan op een andere manier. Veel mensen hebben zelfs geen lening nodig.’ Met handen en voeten legde Bart Tommelein (Open VLD) gisteren uit waarom de energieleningen beter wél beperkt worden en waarom dat níét asociaal is (aangezien sociale doelgroepen wel nog in aanmerking komen).

En daarmee deed hij datgene waarin hij het best is. Wat zijn voorgangster Annemie Turtelboom (Open VLD) meemaakte, zal Tommelein nooit over­komen. Turtelboom liet zich in een hoek dringen als de auteur van een onpopulaire belasting, de Turteltaks, die het draagvlak voor hernieuwbare energie ondermijnde.

Tommelein zag het gevaar meteen en stelde zich van bij het begin op als een handelsreiziger in groene energie, die de voorbije weken alle Vlaams provincies afreisde op zoek naar initiatieven. Hij slaagde erin om het draagvlak enigszins te herstellen. Flauwe moppen over een ‘Tommeltaks’ kregen nooit voet aan de grond.

Bloemetjes van de BBL

Bart Tommelein lijkt de ideale figuur om de doelstellingen inzake hernieuwbare energie te verzoenen met de liberale afkeer van subsidies. Als iemand mensen zonnepanelen kan aanpraten, dan is hij het wel. De zonnekaart die het Vlaams Energieagentschap vorige maand publiceerde, had zoveel succes dat de website crashte.

Zelfs de Bond Beter Leefmilieu (BBL) gooit met bloemetjes. ‘Het lijdt geen twijfel dat zijn opstelling als marketeer voor hernieuwbare energie effect heeft’, zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman. ‘Tommeleins verdienste is dat hij duidelijk maakt dat de toekomst aan de hernieuwbare energie is.’

De vraag is of je met ‘praatjes’ alleen energiedoelstellingen haalt. Na het failliet van de biomassacentrale van Langerlo is de focus helemaal verengd naar wind, zon en warmtenetten. Tommelein werkt aan een nieuw energieplan dat helemaal daarop is gefocust.

De kans zit erin dat de prijzen voor wind- en zonne-energie dalen, en door de weggevallen subsidie voor Langerlo komt er ook jaarlijks 240 miljoen euro vrij voor andere investeringen. En zelfs voor een verlaging van de Turteltaks.

Al blijft het een gok om alleen op wind, zon en warm te focussen om de doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen. De investeringen inzonnepanelen stijgen weer, maar blijven nog altijd ver onder de piekcijfers van zes jaar geleden, toen ze overgesubsidieerd werden.

Tal van bedrijven hebben in het Vlaamse energiepact al toegezegd om hun dak vol zonnepanelen te leggen, maar het is de vraag of het tempo waarin nieuwe windmolens worden gebouwd nog verder opgeschroefd kan worden. Eind vorig jaar besliste de Vlaamse regering al dat er tegen eind 2020 280 windmolens moeten bijkomen. De lat nog hoger leggen, dreigt op weerstand te stoten.

Tommelein heeft dus nog veel communicatiewerk voor de boeg. Als we onze doelstelling van hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen, dreigt een Europese boete van 80 miljoen euro.

Bovendien verloopt de discussie over die andere werf, het grote energiepact van alle regeringen in België, veel moeilijker. Dit voorjaar komt er een consultatieronde van alle betrokkenen en tegen het einde van het jaar moet het pact er liggen. De BBL kijkt vooral naar de Vlaamse regering om het voortouw te nemen. ‘Als Tommelein daarin slaagt, is hij geslaagd als minister.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.