Een nieuwe Oostendse vismijn is echt nodig

Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad

‘Er is geen enkele reden om eraan te twijfelen dat de nieuwe visveiling er komt in Oostende.’ Dat antwoordde minister-president Kris Peeters vandaag op een vraag van fractievoorzitter Bart Tommelein (Open Vld). Tommelein wou weten of er een kans was dat de nieuwe visveiling niet gebouwd zou worden in Oostende.

Omdat de visserijsector geconfronteerd wordt met oplopende kosten en grote uitdagingen zoals de aanlandingsplicht en het teruggooiverbod, komt de rentabiliteit in gevaar. De Vlaamse Visveiling trok immers eind augustus aan de alarmbel, door te stellen dat ze nog steeds van plan waren om een nieuwe veiling te bouwen, maar dat dit alleen kan als de Vlaamse visserij nog een toekomst heeft.
Tommelein: “In het verleden werd ervoor gekozen om de veilingactiviteiten in ons land voor ongeveer 45% in Oostende te laten plaatsvinden. De infrastructuur van het oude mijngebouw voldoet niet meer aan de hedendaagse verwachtingen. Een nieuwe moderne vismijn is van groot belang voor een duurzame visserijsector. Ik ben dan ook tevreden dat de minister-president wil blijven inzetten op de ondersteuning van de Vlaamse visserij, de sector zal begeleiden bij de implementatie van nieuwe technieken en dat de engagementen met betrekking tot een nieuwe vismijn behouden blijven.”
Ondertussen werd ook door vzw Oostendse Oosteroever een aanvraag ingediend bij Onroerend Erfgoed om het oude mijngebouw te beschermen. Bart Tommelein is hier geen voorstander van, omdat dit een hypotheek zou leggen op de kansen van een leefbare visserij in Oostende. “Een project voor een nieuwe infrastructuur die voldoet aan de nodige vereisten is echt noodzakelijk, willen we de toekomst voor de sector veiligstellen” aldus Tommelein die hier openlijk de steun kreeg van de minister-president.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.