Emmily Talpe & Bart Tommelein

Eerlijke ondersteuning voor wie bestaand pand ombouwt tot toegankelijke vakantiewoning

Posted on Posted in Vlaams Parlement

Op vraag van Vlaams Parlementslid Bart Tommelein is Vlaams minister Zuhal Demir, bevoegd voor Toerisme bereid om in de toekomst ook ondersteuning te voorzien voor wie een bestaand pand ombouwt tot een toegankelijke vakantiewoning. ‘Wie vandaag een bestaand pand ombouwt tot een toegankelijke vakantiewoning kan niet op ondersteuning rekenen van Toerisme Vlaanderen, die is enkel voor reeds erkende vakantiewoningen. Bij de evaluatie van het logiesdecreet is bevoegd minister Zuhal Demir bereid om daar verandering in brengen. Tegen eind 2020 zou er voor iedereen eerlijke ondersteuning moeten zijn’, aldus Bart Tommelein.

Toegankelijk toerisme is iets waar Toerisme Vlaanderen op inzet. We maken er Vlaanderen aantrekkelijk mee en zorgen er voor dat élke gast volop kan genieten van zijn verblijf. Wie vandaag een bestaande, reeds erkende vakantiewoning bezit en investeringen doet die leiden tot een A- of A+-label voor de vakantiewoning kan daarvoor op ondersteuning rekenen van Vlaanderen via het logiesdecreet.

Wie daarentegen een pand wil ombouwen tot een toegankelijke vakantiewoning kan echter op geen enkele ondersteuning rekenen van Toerisme Vlaanderen. De ondersteuning is enkel voor erkende vakantiewoningen. Nochtans leveren eigenaars die een pand willen ombouwen naar een toegankelijke vakantiewoning een grote inspanning. Het is namelijk veel goedkoper om een bestaand gebouw om te bouwen naar een gewone vakantiewoning dan rekening te houden met de verschillende toegankelijkheidscriteria.

‘Wie extra inspanningen levert om een gebouw om te bouwen tot een toegankelijke vakantiewoning moet ook kunnen rekenen op ondersteuning. Ik vroeg in het parlement aan Vlaams minister Zuhal Demir om hier rekening mee te houden bij de evaluatie van het logiesdecreet. Ze is bereid om hiervoor een oplossing te voorzien tegen het einde van 2020. Dat is een goede zaak, zo krijgt iedereen die helpt om Vlaanderen toegankelijk te maken hiervoor een eerlijke ondersteuning.