Covid-19Oostende - De Stad aan Zee

Eerste resultaten onderzoek Zuid-Afrikaanse variant: geen aanwijzing van massale uitbraak in Oostende

Labo-onderzoek bevestigt dat de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus aanwezig is in wzc Lacourt. Er is echter geen grote uitbraak vastgesteld bij de bewoners van twee appartementsgebouwen waarbij gisteren extra testen werden afgenomen. Dat lijkt er voorlopig op te wijzen dat de Zuid-Afrikaanse variant geïsoleerd is en er geen sprake is van massale verspreiding in Oostende.

Labo-onderzoek toonde eerder al aan dat de Zuid-Afrikaanse variant aanwezig was bij positieve teststalen van drie zorginstellingen in Oostende, waaronder woonzorgcentrum A. Lacourt.Verder onderzoek zondag bevestigde de aanwezigheid van die variant bij nog andere teststalen uit het woonzorgcentrum Lacourt. Intussen is de Zuid-Afrikaanse variant ook vastgesteld bij coronabesmettingen in het Oostendse woonzorgcentrum Sint-Monica. Deze besmettingen zijn echter te linken aan de reeds gekende contacten.

Gisteren vonden extra coronatesten plaats bij heel wat mensen uit twee appartementsgebouwen waarvan minstens één bewoner in aanraking kwam met de Zuid-Afrikaanse variant. Die testen gebeurden in een mobiel testcentrum onder leiding van de UGent. Bij de onderzochte groep buurtbewoners is er alvast geen grote uitbraak van coronabesmettingen vastgesteld.

De vastgestelde besmettingen in de onderzochte populatie in Oostende zal men nu verder onderzoeken op de eventuele aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse variant. Alles wijst er op dat de besmettingen met de gemuteerde variant van het coronavirus geïsoleerd zijn. Op dit moment lijkt er dus ook geen sprake van een massale uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in Oostende.