Eerste Schepen Bart Tommelein wil Oostendse gemeenteraad live uitzenden.

Eerste Schepen en Schepen van Digitalisering Bart Tommelein (Open Vld) wil in de toekomst de Oostendse gemeenteraad live laten uitzenden. Hij wordt hiervoor gesteund door gemeenteraadsvoorzitter Sabine Friederichs (Open Vld). ‘De openbare zittingen van de gemeenteraad moeten via livestreaming tot in de huiskamer te volgen zijn. Om te oordelen over het lokale politieke gebeuren, is de Oostendenaar in het huidige systeem enkel aangewezen op informatie van de pers of de verschillende politieke vertegenwoordigers. Tenzij de burger een fysieke verplaatsing naar de raadzaal overweegt, weet hij of zij niet wat effectief in de gemeenteraad, het stedelijk politieke beslissingsorgaan bij uitstek, gebeurt‘, argumenteren beide liberalen.

Het idee om de Oostendse gemeenteraad voortaan live uit te zenden, maakt deel uit van een ruimer beleidsplan Digitalisering voor de stad waaraan Schepen Tommelein momenteel de laatste hand legt. ‘We focussen in de beleidsnota op zowel bestaande als nieuwe initiatieven. Vooral op het vlak van communicatie en transparantie willen we nieuwe projecten op poten zetten. De belangrijkste uitdaging voor deze legislatuur bestaat er namelijk in het contact tussen het stadsbestuur en de verschillende diensten enerzijds, en de Oostendse burger, ondernemer en bezoeker anderzijds op zo’n manier te organiseren dat die sneller, efficiënter en eenvoudiger verloopt‘, verduidelijkt Schepen van Digitalisering Tommelein (Open Vld).

Om de lokale democratie te verhogen, denken we er daarom aan om de gemeenteraad voortaan live uit te zenden. Deze streaming zou ervoor zorgen dat inwoners vanuit hun huiskamers de gemeenteraad live kunnen volgen. Via camera’s die de gemeenteraadsleden via een computergestuurd en dus neutraal systeem in beeld brengen, en via het aansluiten van microfoons op het systeem, zou de vergadering overal gevolgd kunnen worden waar een internetverbinding is. Samen met Schepen Martine Lesaffre (Open Vld), bevoegd voor Ontwerp en Beheer Gebouwen, zullen we nagaan welke aanpassingen daarvoor aan de gemeenteraadszaal noodzakelijk zullen zijn. Ook samenwerking met lokale media die in primetime uitzenden, zoals lokale radiostations, dient hierbij onderzocht te worden‘, besluit Tommelein (Open Vld).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.