Oostende - De Stad aan Zee

Eerste schepen Tommelein stelt digitaal actieplan voor tijdens Digitale Week.

Posted

Naar aanleiding van de Digitale Week stelt Oostends Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld), onder meer bevoegd voor IT, digitalisering en administratieve vereenvoudiging, zijn digitaal actieplan voor de stad voor. In gans Vlaanderen worden gedurende die week (20 tem 26 april), onder de slogan “Kijken naar de Toekomst“, verschillende activiteiten georganiseerd rond het gebruik van computer, gsm, internet, sociale media, digitale tv,… ‘Het is essentieel dat Oostende zich komende jaren verder ontwikkeld tot Smart City. We denken daarbij aan de uitrol van een Wifi-netwerk in de stad, het voortzetten van opleidingen voor Oostendenaars (Oostende@Internet) om de digitale kloof te dichten, de uitbreiding van het digitaal loket, de live-uitzending van de gemeenteraad, etc. Kortom, allerlei actiepunten die er toe moeten bijdragen dat de dienstverlening met de burger meer digitaal en dus efficiënter kan verlopen‘, verduidelijkt Eerste Schepen Tommelein (Open Vld).

Nieuwe en bestaande initiatieven ondersteunen

In het beleidsplan wordt daarom gefocust op zowel bestaande als nieuwe initiatieven. Zo zal het succesvolle project Oostende@Internet worden uitgebreid en zullen waar nodig nieuwe accenten worden gelegd. Ook sociale media zal aan bod komen en dit om specifieke doelgroepen uit hun sociaal isolement te halen. De buurthuizen en dienstencentra zullen hierbij een belangrijke rol in spelen.

Vooral ook op het vlak van communicatie wil de schepen een aantal nieuwe projecten op poten zetten. ‘Om de lokale democratie te verhogen, denken we eraan om de gemeenteraad voortaan live uit te zenden. Deze streaming zou ervoor zorgen dat inwoners vanuit hun huiskamers de gemeenteraad live kunnen volgen. Voorts willen we verder investeren in het digitaal loket en moeten ook pilootprojecten rond gratis hotspots en digitale infoborden optimaal worden ondersteund.’, aldus Schepen Tommelein (Open Vld).

4G-netwerk

Recent werd ook al een eerste actiepunt uit het beleidsplan gerealiseerd. Het 4G-netwerk van Belgacom zal namelijk nog voor de zomer uitgerold worden in Oostende. Schepen Tommelein had daarvoor al in februari een oproep gericht aan het adres van het telecombedrijf om ook in de kuststad het supersnelle mobiele netwerk te ontplooien. Amper enkele weken later ging Belgacom op deze oproep in en bevestigt de uitrol van 4G in Oostende.

Smart City

Tot slot benadrukt de liberale schepen het belang van de ontwikkeling van Oostende tot smart city. ‘Eén van de belangrijkste uitdagingen voor deze legislatuur bestaat erin het contact tussen het stadsbestuur en de verschillende diensten enerzijds, en de Oostendse burger, ondernemer en bezoeker anderzijds op zo’n manier te organiseren dat die sneller, efficiënter en eenvoudiger verloopt. Op die manier verlenen we als stad een betere dienstverlening naar onze bevolking, wat uiteindelijk de ultieme doelstelling moet zijn’, besluit Schepen Tommelein (Open Vld).

Wie wenst deel te nemen aan één van de talrijke activiteiten tijdens de Digitale Week, kan voor meer informatie terecht op www.digitaleweek.be

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.