Elektriciteitsverbinding tussen UK en België

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Nemo 2015-07-15
Vlnr: Geert Versnick, Alison Rose, Marie-Christine Marghem en Bart Tommelein

Op dinsdag 14 juli kwamen vertegenwoordigers van de UK en België bij elkaar om de aanleg van een elektriciteitsverbinding tussen beide landen te vieren. Deze interconnector, beter gekend als de NEMO-link, zal worden aangelegd door de respectievelijke netbeheerders ELIA en National Grid. De eerste werken starten eind dit jaar.

De NEMO-link zal een capaciteit hebben van 1.000MW, loopt van Richborough naar Zeebrugge over een afstand van 140 km en zal voldoende elektriciteit leveren voor een half miljoen huishoudens. Het gaat om contracten ter waarde van 500 miljoen euro. Voor de aanleg van de kabels worden speciale technologieën gebruikt die een efficiënt transport van elektriciteit over lange afstanden, in het bijzonder onder zee, mogelijk moeten maken. Het is de bedoeling om de interconnector operationeel te krijgen in 2019. De eerste werken starten eind dit jaar.

Staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein reageert verheugd: ‘Het gaat om de eerste elektriciteitsverbinding tussen de UK en België. Interconnectie tussen landen wordt, net als opslag, steeds belangrijker. Op die manier houden we het elektriciteitsnet beter in evenwicht en maken we optimaal gebruik van productie- en verbruikspieken. Het uurverschil met de UK kan daarbij interessant zijn. Het is ook een grote stap vooruit in de realisatie van een geïntegreerde Europese energiemarkt.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.