Energie 2016 - 2018In de pers

Energieplan 2020: meer zon, wind en warmte

windmolen


Vandaag heeft de Vlaamse regering beslist hoe Vlaanderen de doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2020 wil behalen. Minister van Energie Bart Tommelein trekt voluit de kaart van zon, wind en warmte. ‘Vanaf nu zullen we onze subdoelstellingen jaarlijks evalueren zodat we tijdig een tandje kunnen bijsteken waar nodig. Mijn grootste wens is dat de bevolking en de bedrijven het nog beter doen dan we hebben vooropgesteld en dat we onze doelstellingen sneller behalen dan voorzien’ aldus minister van Energie Bart Tommelein.

Bekijk hier het fragment in het VRT journaal – 13u.

Bekijk hier het fragment in het VRT journaal – 19u.

Vandaag keurde de Vlaamse Regering het energieplan van minister van Energie Bart Tommelein goed. Dat plan trekt voluit de kaart van zon, wind en warmte. Tommelein trok eerder al met zijn zonneplan naar de regering. In het najaar komt er ook een windplan, om de drempels die vandaag bestaan om windmolens te plaatsen zoveel mogelijk weg te werken. Begin 2017 zal hij een warmteplan voorstellen om het onderbenutte potentieel van warmte-energie volop te gebruiken.

De doelstelling voor zonne-energie gaat van 2.670 GWh naar 3.510 GWh, een stijging van 31 procent. Voor wind gaan we van 2.094 GWh naar 2.913 GWh, of 39% meer. Voor warmte is het verschil minder groot, maar warmte maakt sowieso al meer dan een derde van de doelstelling uit. Bart Tommelein: ‘Iedereen weet dat ik geen voorstander ben van grote biomassacentrales. We maken een duidelijke verschuiving naar zon, wind en warmte.’

‘Elke Vlaming één zonnepaneel’

Concreet betekent dit dat we om de doelstellingen hernieuwbare energie te halen op vijf jaar tijd 280 nieuwe windmolens moeten plaatsen, wat neerkomt op elektriciteit voor 446.000 gezinnen. Daarnaast zouden er ongeveer 6,4 miljoen zonnepanelen (van 230 wp) moeten bijkomen tegen 2020. ‘Als iedere Vlaming vandaag één zonnepaneel legt, halen we morgen onze subdoelstelling voor zonne-energie. Onze plannen zijn dus ambitieus maar niet onrealistisch. We hebben geen tijd te verliezen, daarom heeft de Vlaamse Regering vandaag reeds de aanpassingen aan de energielening goedgekeurd. Het is nu enkel nog wachten op de adviesorganen en dan gaan we van start!’, zegt Bart Tommelein.

Bekijk hier de presentatie van het Energieplan 2020

[bsk-pdf-manager-pdf id=”188″]

12 thoughts on “Energieplan 2020: meer zon, wind en warmte

 1. Geachte Minister, vanwaar komt het cijfer van 2.670 GWh voor zonen-energie. Volgens een rapport van VITO: ‘Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2014’, een rapport van januari 2016 opgemaakt in opdracht van de Vlaamse regering, zou het aandeel zonne-energie in het totale verbruik 2.122 GWh in 2014 hebben bedragen. Gezien na 2014 de zonnepanelenmarkt in mekaar is gezakt kan het verschil hierdoor niet verklaard worden.

  1. Rudi, dat is de subdoelstelling die we moeten halen in 2020 volgens de afspraken gemaakt in 2014, ik heb deze nu aangepast. Het klopt dat we in 2014 2.122 GWh zonne-energie geproduceerd hebben. Maar 2020 is nog 4 jaar.

 2. Geachte heer Tommelein,

  Hoe denkt u deze doelstelling te kunnen halen? Mooie woorden, maar een investering in zonnepanelen is totaal onrendabel geworden.
  Met de invoering van de netvergoeding is de terugverdien tijd zomaar even van +-9 jaar naar 25 jaar gestegen. Omgerekend is dat een redendement die lager is dan een spaarboekje, zegt het je iets!

  Een goedkope lening zal hieraan weinig veranderen. Laat de groene stroom certificaten varen, schaf die netvergoeding af en kom nog eens terug. Mss leg ik dan ook wel dat 1 zonnepaneeltje op mijn dak.

  Met vriendelijke groet,
  Peter Gerber

  1. Peter, je mag niet vergeten dat je ook zonder zonnepanelen meer zou betalen. Het is vandaag nog steeds interessant om zonnepanelen te leggen, het rendement is 4-5%, veel hoger dan een spaarboekje.

   1. Geachte minister en admin,

    De investering wordt hier toch heel wat rooskleuriger voorgesteld dan ze is:

    – de elektriciteitsprijs wordt momenteel met allerlei taksen kunstmatig zó hoog gemaakt door de regering dat het nogal logisch wordt om aan de doorsnee burger te bewijzen dat zonnepanelen –op dit moment!– meer opbrengen dan een belegging die (quasi) niets opbrengt (spaarboekje), uiteraard…

    – over enkele jaren (in 2020-2021) zouden bepaalde taksen afgeschaft worden op elektriciteit. En zal de basisprijs van elektriciteit dalen als er een groot (over?)aanbod komt door zonnepanelen en windmolens? Wat blijft er dan nog over van het beloofde rendement van 4-5%? Misschien kan de regering tijdelijk nog wat extra taksen en netvergoedingen invoeren, dan kan nu een superrendement van 15-20% of meer beloofd worden op zonnepanelen.

    – u vergelijkt de rendementen van een risicoloze belegging (spaarboekje) met een risicovolle (zonnepanelen) belegging. Immers, welke onverwachte kosten zullen nog opduiken (verzekering op zonnepanelen, schade aan panelen en onderdelen, onderhoudskosten, misschien ooit wel een “zonnepaneeltaks”, minder dan verwachte kwaliteit panelen, kosten van recyclage van de panelen, enz.)? Vergelijk zonnepanelen eerder met beleggen in aandelen op lange termijn.

    De brave burger wordt hier een prachtig grasplein voorgesteld, echter met heel wat addertjes. Zij die in dit verhaal geloven en nu investeren in zonnepanelen, betalen mee voor de investeringen van in het verleden én de toekomst.
    Zelf heb ik al de fout gemaakt om te investeren in een warmtepomp en betaal nu dankzij al de taksen een hoge elektriciteitsrekening. De keuze voor fossiele brandstof zou nu evidenter zijn.

    De oplossing is nochtans niet moeilijk: een “schouwentaks” zou aangewend kunnen worden voor subsidiëring van groene energie zoals windmolens en zonnepanelen: zij die afval in de lucht uitstoten (een schouw op het dak), betalen daarvoor; zij die vervuiling in de lucht -die wij allemaal inademen- vermijden, worden geruggesteund. Zo simpel, de doelstellingen van 2020 zouden veel dichterbij komen.

 3. Vaststelling van experts: Customers are increasingly focused on engaging in both the purchase and sale of energy, and if appropriately incentivized, can provide other services such as balancing, voltage support, and voluntary load management that address broad industry goals of greater e ciency and resilience.

  Geachte Heer Tommelein, die ‘appropriately incentivized’ is de grote bottleneck in Belgie waardoor mensen met zonnepanelen niet investeren in dé onmisbare tool om deze diensten te kunnen aanbieden namelijk batterij-opslag. Eens hier een (terug)verdienmodel voor ontstaat kunnen we een versnelde transitie naar de energy cloud maken en talrijke miljarden aan capaciteitsinvesteringen in het netwerk en nieuwe gascentrales uitsparen. Via bovenstaande ‘services’ zouden eigenaars van batterijopslag immers kunnen meehelpen om, hetgeen er vandaag is, in eerste instantie optimaal te gebruiken en pas in een volgende fase over te gaan naar uitbreidingen waar het echt nodig is.

 4. Geachte,

  Ik heb juist mijn elektriciteitsfactuur mogen ontvangen. Als ik de totaalsom deel door de verbruikte kWh kom ik uit op een elektriciteitsprijs van zomaar eventjes 31 cent/kWh. Een kleine berekening leert me dat we tegenwoordig in België elektriciteit produceren aan een kostprijs van 5 cent/kWh. Zo maar eventjes 26 cent winst nemen per kWh op zo iets als een basisbehoefte vind ik schandalig. Dit maakt Vlaanderen het duurste land/gewest van Europa. De groene stroomcertificaten worden in meer dan 80 % van de gevallen uitgekeerd aan grote bedrijven. Waarom moeten wij particulieren hiervoor opdraaien. Waarom krijgen kleine particulieren stroomproducenten nu de zwarte piet doorgeschoven terwijl de ware schuldigen van de groene stroomput hun zakken blijven vullen zonder in de wind te staan? En waarom moet ik, die een groene verwarmingsbron kiest op elektriciteit ( warmtepomp ), nog altijd de volle pot betalen voor het elektriciteitsverbruik ervan terwijl je voor een mazoutketel een speciale mazoutprijs krijgt?
  Waarom moet ik een netvergoeding betalen voor de zonnepanelen op mijn dak terwijl men hiervoor in Wallonië juist nog Groene stroomcertificaten krijgt en dus een vergoeding krijgt uitbetaald?

  Als jullie echt van plan zijn om de 20/20/20 doelstellingen te halen zullen jullie op een andere manier jullie zakken moeten vullen.
  Stimuleer het gebruik van warmtepompen en de plaatsing van zonnepanelen door eerlijke tarieven aan te bieden. De gemiste inkomsten worden gerecupereerd door een hogere verkoop van milieuvriendelijke installaties. Dit is een win/win situatie maar iemand moet de eerste stap zetten. Je moet nu een grote zot zijn of heel milieubewust of verplicht worden via de EPB, om een warmtepomp te plaatsen of zonnepanelen te installeren.

  Joost Berckx
  Energiedeskundige
  Specialist hernieuwbare energie en EPB

 5. Beste,
  ik probeer te beslissen om al dan niet zonnepanelen te plaatsen voor het verbruik dat ik met mijn gezin heb.
  Als ik echter alles berekenen dan kost het me momenteel meer per maand (omwille van turteltaks en procumententarief) als gewoon afnemer te blijven, zonder enig zonnepaneel. Als je wil dat meer mensen zonnepanelen plaatsen dan moet er toch een herberekening van het procumententarief komen, want op deze manier komt het financieel echt niet voordeliger uit (berekening gemaakt op 20jaar)

  1. Dag Dirk
   Op energiesparen.be/zonnekaart kun je ook een berekening krijgen die rekening houdt met tarieven, mogelijke prijsveranderingen, kostprijs installatie enz.
   Het prosumententarief is een vergoeding voor het dubbel gebruik van het net. Je plaatst energie op het net maar je haalt er ook van af.

 6. Zijn de vermelde GWh gegevens van zon en wind van 2014 effectieve energieopbrengsten of geinstalleerde capaciteit?

 7. De meeste kerken zijn met het altaar gericht naar het oosten en beschikken over een zadeldak dat geschikt is
  voor zonnepanelen. Als de plaatselijke kerkfabrieken en gemeenten deze daken optimaal benutten kan dit
  een boost geven aan de plaatselijke energieproductie.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.