Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Exclusieve samenwerking VRT en VTM niet wenselijk

Posted

De VRT gaat samen met de grootste commerciële omroep een programma maken dat zowel op Eén als VTM te zien zal zijn. Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) stelt zich vragen bij deze plannen.

 

Tommelein: “Er zijn tot op vandaag nog geen details bekend, maar meteen rijzen heel wat vragen bij dit project. Hoe en door wie zal het programma worden gefinancierd? Wat als dit programma op VTM door reclame onderbroken wordt? Dat zou dan kunnen betekenen dat een televisieshow, deels gefinancierd met belastinggeld, tevens op de commerciële omroep met reclame omgeven kan worden. Ik zou ook graag weten of er inkomsten in de vorm van sponsoring of productplaatsing aan verbonden zijn en zo ja, hoe deze inkomsten verdeeld zullen worden.”

 

Volgens de liberale mediaspecialist werd in het verleden in de commissie Media door verschillende leden én door de minister van Media meermaals gewezen op het ‘eigen DNA’ van de openbare omroep, haar specifieke opdracht en de manier waarop dat verschilt van de commerciële omroepen. “Plotseling blijkt dat geen probleem meer te zijn. De VRT kan dus haar eigenheid verliezen en aanleunen tegen het profiel van een commerciële zender zonder erg”, zo stelt Tommelein vast.

 

Maar Bart Tommelein vindt het vooral niet kunnen dat de VRT exclusieve samenwerking aangaat met één commerciële speler: “Blijkbaar zijn nog SBS, noch andere omroepen uitgenodigd om samen te werken aan een programma, een gevaarlijke keuze. Het wekt op zijn minst de indruk dat de nieuwe grote speler, de nieuwe concurrent voor én VRT én VMMa handig buitenspel wordt gezet. Dit is niet hetzelfde zoals samen werken omtrent Stievie. Deze exclusieve samenwerking is van een andere orde en wat mij betreft niet echt wenselijk om het evenwicht in het dynamische televisielandschap te bewerkstelligen.”

Tommelein heeft dan ook een vraag ingediend in het Vlaams Parlement om van minister Lieten te vernemen hoe de vork aan de steel zit.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.