Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Flexi-jobs en goedkopere overuren vanaf 1 oktober 2015

2015-03-08 Salon Horecatel @ Wex - Marche-en-Famenne 01De regering heeft vandaag de maatregelen van de flexi-jobs en de goedkope overuren voor de horeca verder uitgewerkt in de programmawet. Zo komt ze haar engagement na om de arbeidsintensieve sector te ondersteunen bij de verwitting. Staatssecretaris Bart Tommelein: ‘Een witte horeca is een win-win voor iedereen.’

Voltijds ingeschreven horecawerknemers zullen jaarlijks 300 goedkope overuren kunnen doen. Bruto is daarbij gelijk aan netto. Noch werkgever, noch werknemer betalen er lasten op. Die goedkope overuren komen er niet alleen voor restaurants, maar ook voor alle andere horecazaken. Er geldt geen verplichte inhaalrust, de overuren mogen gewoon uitbetaald worden. In zaken met een witte kassa zullen werknemers zelfs 360 goedkope overuren zonder inhaalrust mogen presteren. Door de maatregel zal men het hele jaar door ongeveer 45 uur per week kunnen werken.

Zowel de flexi-jobs als de nieuwe regeling voor de overuren gaan in op 1 oktober 2015 en daarmee komt de regering haar engagementen in het regeerakkoord na. ‘We komen tegemoet aan de vraag van de horeca om het aantal overuren op te trekken in de richting van het maximum door Europa toegelaten aantal. Voor die overuren geldt bovendien dat bruto gelijk is aan netto’, zegt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein. ‘De regering houdt zich zo aan haar engagement om een erg arbeidsintensieve sector als de horeca te ondersteunen in ruil voor een algemene verwitting. Dat is in het belang van iedereen. De staat krijgt meer inkomsten, wat op termijn tot lagere lasten leidt. Werkgevers kunnen hun personeel flexibel en aan een voordelig tarief inzetten, want de kost van een wit overuur halveert. En werknemers bouwen sociale rechten op én houden netto meer over. Zo zorgen we dat werken loont.’

9 thoughts on “Flexi-jobs en goedkopere overuren vanaf 1 oktober 2015

 1. Waarom wachten tot 1 oktober 2015. In onze regio moet de GKS eind juni operationeel zijn. Een discriminatie ten opzichte van diegene die tegen 30/09 of 31/12 de GKS moeten geïmplementeerd hebben. 1 juli zou gewoon correct zijn, zeker met de zomer voor de deur!
  Ik apprecieer de inspanningen … maar graag gewoon sneller beslissingen nemen en sneller laten ingaan. Idem voor de 400u voor jobstudenten ipv 50 dagen die ze nu maximaal mogen werken. Eigenlijk zouden alle maatregelen tegen 1 juli operationeel moeten zijn. Extra actie is nodig om de hele inspanning op een rechtvaardige manier voor elke horeca-uitbater gelijktijdig te laten ingaan.

  1. Geert, wij hebben zeer snel voor begeleidende maatregelen gezorgd, deze moeten echter in wetten worden omgezet wat tijd vraagt. Daarnaast moet ook de software van de RSZ en sociale secretariaten worden aangepast, dit zijn de redenen waarom de maatregelen pas 1 oktober in voege gaan.
   Elke zaak die vandaag reeds werkt met een geregistreerd kassa geniet wel al van een RSZ korting op 5 personeelsleden een maximum van €16000 per jaar. Start je vanaf 1 juli met de geregistreerde kassa krijg je dus wel al een RSZ voordeel.

 2. Beste heer Geyens
  Ik versta uw frustratie dat de meeste maatregelen pas op 1 oktober in voege gaan. De reden hiervoor is dat de vorige regering de geregistreerde kassa heeft beslist en dat wij op 6 maanden tijd heel wat begeleidende maatregelen hebben uitgewerkt. Deze maatregelen moeten echter omgezet worden in wetten en we moeten de sociale secretariaten en RSZ de tijd geven om hun software aan te passen aan onze maatregelen. Om alles dus praktisch haalbaar te maken gaan de maatregelen in voege vanaf 1 oktober.
  Voor alle zaken die reeds een geregistreerde kassa hebben vandaag geldt reeds de RSZ korting voor 5 personeelsleden, wat op een maximale winst van €16 000 per jaar komt. Elke zaak die dus vanaf 1 juli werkt met een geregistreerde kassa kan ook hier van genieten.
  Met vriendelijke groeten

 3. Geachte,
  Ben 66 jaar en gepensionneerd. Sinds een 15tal jaren werk ik in de horeca. Sinds mijn pensioen ben ik dat wel verplicht om de eindjes aan mekaar de knopen als alleenstaande. Groot is echter wel ieder jaar mijn frustratie als ik zie hoeveel belastingen ik hierop moet betalen. Als is mijn berekening maak ga ik werken voor 5euro per uur. Mijn vraag is nu waarom zijn de gepensioneerde niet opgenomen in de flexi jobs. Het is voor mij aangezien mijn leeftijd heel zwaar maar ben verplicht het te doen om te overleven. Ik denk niet dat er nog iemand gaat werken voor 5euro per uur, zeker niet in de horeca.
  Met vriendelijke groeten

  1. Flexi-jobs is een nieuw principe dat Open Vld tijdens de verkiezingen op tafel heeft gelegd.
   We zijn blij dat we een meerderheid kunnen bereiken hebben om dit nu door te voeren. Als dit een succes is, kunnen we dit op termijn uitbreiden, ook naar gepensioneerden. Hiervoor moeten we wel eerst steun van de andere partijen vinden.
   Liliane, ik weet niet of je op de hoogte bent van het systeem van gelegenheidsarbeid? Dit is mogelijk voor contracten van 2 opeenvolgende dagen in de horeca én fiscaal en parafiscaal voordelig voor zowel je werkgever als jijzelf. Dit systeem is ook voor gepensioneerden en kan ingezet worden voor 50 dagen per jaar. Misschien moet je dit eens bekijken met je werkgever? Is voor beiden interessant!
   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

 4. Geachte,

  Eerst en vooral bedankt voor de goeie wil om onze mooie job als ondernemer leefbaar te houden, want zoals in voorgaande antwoorden vermeld,
  is het vooral een beslissing van de vorige regering waar jullie nu moeten het beste van maken.

  Ik heb enkele vragen mbt de goedkopere overuren en de begeleidende maatregelen

  – Ik heb 2 part-timers (32u ingeschreven) kunnen die ook gebruik maken van de goedkope overuren? Zo ja hoeveel op jaarbasis?
  – Dit gaat in vanaf december, hoeveel (goedkopere overuren) kan mijn voltijds ingeschreven medewerker presteren die maand
  – Ik las ook dat de zondagspremie en extra vergoeding voor feestdagen vervalt, is dit enkel voor de goedkopere overuren of ook voor de gewone uren en ook zo voor de studenten en extra’s?

  Mvg

  1. Davy
   Hier een antwoord op je vragen:
   – De goedkope overuren gelden enkel voor wie voltijds in dienst is. De maatregelen zijn inderdaad van kracht sinds december.
   – Vanuit Europa is het zo dat een werknemer niet meer dan 143u mag overwerken per 4 maanden, voor de maand december is het dan ook beperkt tot 143u.
   – De wettelijke toeslagen voor overuren van 50% en 100% worden afgeschaft, maar de premie voor zon- en feestdagen (€1.22 en €2.00) blijft wel bestaan. Dit zijn sectorale afspraken die vastgelegd zijn in de CAO en deze blijven gelden. Deze premies worden als loon beschouwd en dus belast aan 25% in het geval van flexi-uren en 0% in het geval van overuren.
   Mvg

 5. Ik werk nu 10 uren in een horeca-zaak. Kan ik als gepensioneerde (met een loopbaan van méér dan 45 jaren) in aanmerking komen voor een flexi-job?
  Op basis van mijn huidige inkomsten geef ik nu 60% af aan de belastingen.

  1. Sylvain, volgens de huidige regelgeving kan dit nog niet.
   Eind 2016 worden de flexi-jobs geëvalueerd en zullen we dit bekijken. Ik ben alvast voorstander.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.