Gemiddeld één op drie fraudeert

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Gemiddeld 1 op 3 fraudeert
Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad – Silke Remmery | Een derde van gecontroleerde ondernemingen werd vorig jaar betrapt op fraude, zo blijkt uit cijfers van bevoegde staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD). Weinig verrassend: vooral in de horeca-, schoonmaak- , garage- en bouwsector werden inbreuken vastgesteld.

Bijna dertienduizend werkgevers kregen in 2015 de inspectie over de vloer, die controleerde op zwartwerk of sociale dumping. Gemiddeld 34 procent daarvan liep daarbij ook tegen de lamp. Dat blijkt uit een antwoord van Bart Tommelein, Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude, op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordigster Sybille de Coster-Bauchau (MR). Daarin wordt ook een opdeling gemaakt per sector. Helemaal bovenaan staat de horecasector: van de 3.417 controles werd bijna de helft, 47 procent om precies te zijn, op sociale fraude betrapt. Daarna volgt de schoonmaaksector, met 44 procent vastgestelde inbreuken op 366 controles. Maar ook de garages (35 procent) en bouwsector (34 procent) doen slecht. Controles in de groothandel en transportsector leverden beiden 18 procent positieve controles op, wat betekent dat vier vijfde van die ondernemingen wel in orde is. “Maar dat betekent niet dat het de minst frauderende sector van allemaal is”, zegt woordvoerster Margot Neyskens. “We controleren vooral de fraudegevoelige sectoren. 18 procent positieve controles is nog altijd veel, daarom sturen we er ook de inspectie op af.”

Hoeveel van de betrapte ondernemingen eventueel strafrechtelijk worden vervolgd of hoeveel er sloten ten gevolge van de controles, weet Tommelein nog niet.

Norm behaald

In zijn actieplan tegen sociale strijd en sociale dumping voor 2015 had Tommelein een kwaliteitsnorm opgesteld van 28 procent positieve controles, dat wil zeggen: op fraude betrapte werkgevers. “Die hebben we dus ruimschoots behaald, blijkt nu uit de resultaten. Daar zijn we blij mee”, zegt Neyskens. “Dat lijkt dubbel, omdat we natuurlijk fraude proberen te bestrijden. Maar het betekent dat we met de hulp van technologie op voorhand steeds beter kunnen voorspellen waar gefraudeerd wordt. Op die manier kunnen we bekomen dat controles gericht worden op bedrijven met de meeste inbreuken.” Voor zijn actieplan van dit jaar voorziet hij dezelfde norm.

Eerder had de staatssecretaris al bekendgemaakt dat in 2015 een recordbedrag van 180 miljoen euro werd opgehaald in de strijd tegen sociale fraude, een stijging van dertig procent met het jaar daarvoor.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.