Haven Oostende wordt gekozen door ECA Group voor hun nieuwe fabriek

Posted on Posted in In de pers

ECA Group, expert in robotica, geautomatiseerde systemen, simulatie en industriële processen, zal zijn nieuwe fabriek in de haven van Oostende vestigen. Van daaruit zullen dronesystemen voor de Belgische en Nederlandse marine gebouwd worden. Dit kadert binnen het contract voor 12 mijnenjagers.

In 2016 besliste de Belgisch Nederlandse Marine om 16 schepen te kopen: 4 fregatten (2 voor elk land) en 12 mijnenjagers (6 voor elk land). Het contract voor de mijnenjagers werd in Belgische handen gelegd. De Belgische Marine staat wereldwijd bekend als dé expert in het verwijderen van mijnen om waterwegen veiliger te maken. Het consortium Belgium Naval & Robotics werd door de Belgische Marine als winnaar gekozen. Dat consortium bestaat uit: Naval Group en ECA Group. Ze gaan werken met vele Belgische partners en toeleveranciers. Technologiebedrijf ECA Robotics Belgium, een dochterbedrijf van de Franse ECA Group, is verantwoordelijk voor de assemblage van de nieuwe generatie maritieme drones. Deze drones zijn de kern van het innovatieve mijnenjagersconcept zoals bedacht door de Belgische en Nederlandse Marine. Dit zal in de nieuw te bouwen fabriek in Oostende gebeuren.

Haven Oostende verleent ECA Robotics Belgium een concessie op de ex-Beliard site in het havengebied. Daarop zal een dronefabriek van 5000 m² opgetrokken worden die begin 2022 operationeel moet zijn. In eerste instantie gaat ECA Robotics Belgium op zoek naar ingenieurs voor al haar Belgische vestigingen. Er worden ook technische en arbeidersprofielen aangetrokken specifiek voor de fabriek in Oostende, tot 70 personen worden gezocht over een periode van 2 tot 3 jaar.

“Al sinds de oprichting in 1936 loopt ECA Group voorop op het gebied van innovatie, “ zegt Steven Luys, Chief Executive Officer van ECA Robotics Belgium. “ECA Group ontwikkelt complete innovatieve technologische oplossingen om mijnen op te sporen en te verwijderen. We leveren al aan 30 marines wereldwijd en we helpen zo waterwegen veiliger te maken We zijn verheugd dat we onze fabriek in Haven Oostende kunnen bouwen, dicht bij de Marine en met directe toegang tot de Noordzee.”

De producten die ECA Group ontwikkelt en bouwt, worden gebruikt door een veeleisende internationale klantenkring die de hoogste niveaus van veiligheid en efficiëntie eist. Hun klanten komen voornamelijk uit de sectoren: maritiem, defensie, ruimtevaart, simulatie, energie en industriële apparatuur. De hoofdzetel van de Belgische dochter ECA Robotics Belgium bevindt zich in Brussel. Ze plannen een R&D vestiging in Henegouwen. Om nog beter aan de behoefte van hun Belgische klant te voldoen starten ze nu een fabriek in Oostende.

“ECA kiest voor Haven Oostende om diverse redenen,” zegt Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende. “Hun activiteiten passen perfect binnen onze visie om in te zetten op verschillende markten. Zo versterken we ons economisch sociaal weefsel. Tweede reden is dat ze in Oostende alles vinden wat ze nodig hebben: land, kade, een goed ontsloten site en een bedrijvennetwerk.”
“Het ganse team heeft sinds begin dit jaar hard gewerkt aan dit dossier. Dit contract bewijst dat we onze missie kunnen waarmaken: de haven als motor van duurzame tewerkstelling. ECA Robotics Belgium gaat op zoek naar 70 interessante profielen, dit maakt onze regio verder aantrekkelijk voor de actieve bevolking.” licht Dirk Declerck, CEO Haven Oostende toe.
Bart Tommelein, Burgemeester Stad Oostende: “Oostende bewijst hiermee zich te profileren als internationale kennishub. Maritiem gebonden innovatie is namelijk één van onze basisfundamenten. De aanwezigheid van ECA Robotics Belgium zal een stroomversnelling betekenen voor de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten in ons havengebied. Ik dank hen dan ook voor het vertrouwen en geef hun de garantie dat Haven en Stad Oostende hun volledige medewerking verlenen om de opstart vlot en efficiënt te laten verlopen.”

Haven Oostende

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Ferry, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.