Minister Bart Tommelein, Burgemeester Koen Van Den Heuvel, CEO Eneco Solar Iwein Goigne, en CEO Peleman Industries Esmeralda Peleman, zetten de batterij in werking met een druk op de knop

Peleman Industries (Puurs) slaat windenergie op met eerste industriële superbatterij

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Belga | Met een batterij ter grootte van een container zal het bedrijf Peleman Industries uit Puurs stroom van de twee windturbines op zijn terrein kunnen opslaan. De batterij van energieonderneming Eneco werd donderdag ingehuldigd door Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld). Ze zal ook ingezet worden om de frequentie op het elektriciteitsnet constant te houden.

Op dit moment haalt Peleman, ontwikkelaar van presentatiesystemen, al een gemiddeld rendement van 75 procent uit de twee windturbines op het terrein. Dankzij de batterij zou daar nog 10 procent bijkomen. “We zullen nu ook duurzame stroom hebben op het moment dat het windstil is of de windturbines niet snel genoeg draaien”, zegt projectbegeleider Daniël Van den Brande.

De batterij van Eneco is 12 meter lang, 2,4 meter breed en 3 meter hoog. Dankzij het opslagsysteem van de Nederlandse energiespecialist Alfen kan de batterij 200 gezinnen een dag lang van stroom voorzien.

De batterij kan niet alleen energie opslaan voor het bedrijf, maar zal ook ingezet worden om de impulsen van het stroomnet constant te houden op 50 Hz. “Als er te veel energie is, bijvoorbeeld als er te veel zon is, zal die worden opgeslagen in de batterij”, zegt Iwein Goigne van Eneco. “Bij te veel verbruik levert de batterij dan weer stroom aan het net.”

Doordat de batterij pieken en dalen in het stroomverbruik kan opvangen, worden situaties als die van enkele maanden geleden vermeden. Een te lage frequentie op het elektriciteitsnet zorgde er toen voor dat digitale klokken achterliepen, als gevolg van een storing op het elektriciteitsnet in Zuid-Oost-Europa.

“Peleman Industries en Eneco bewijzen met deze primeur trendsetters te zijn in het energiemodel van de toekomst”, zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein. “Dit nieuwe en innovatieve batterijsysteem draagt bij aan het toekomstig decentraal energiesysteem waar tijdelijk overtollige hernieuwbare energie wordt gestockeerd voor later gebruik.”

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.