Investering in voetpaden loont: 40.000 m² nieuwe voetpaden sinds 2019

Posted on Posted in Mobiliteit, Oostende - De Stad aan Zee, Stadsvernieuwing

Bij de start van de legislatuur stelde Stad Oostende een voetpadenplan op om 40.000 m² nieuwe voetpaden aan te leggen. De Stad investeerde ruim 10 miljoen euro in 13 projecten om dat doel te bereiken. De investeringen werpen hun vruchten af: Oostende is de beste centrumstad in Vlaanderen op vlak van tevredenheid over voetpaden.

Stad Oostende stelde bij het begin van de legislatuur een voetpadenplan op om fors te investeren in betere voetpaden. Goede voetpaden verhogen niet alleen de toegankelijkheid voor mensen met mobiliteitsbeperkingen, maar moedigen ook personen aan om te wandelen, spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van handelaars en zorgen voor extra veiligheid en leefbaarheid.

10 miljoen euro voor nieuwe voetpaden

Het budget voor de aanleg van nieuwe voetpaden steeg van 6,52 miljoen euro naar 10,25 miljoen euro. Een stijging van 57,2 procent in vergelijking met de vorige legislatuur. De Stad investeerde dat budget in 13 projecten verspreid over Oostende. Alle projecten zijn zo goed als volledig uitgevoerd. De werken in de Parkietstraat (tussen de Gistelsesteenweg en Jan-van-gentstraat) starten op 6 februari en zullen ongeveer een maand duren. Daarna is de Stroombanklaan nog aan de beurt.

Oostendenaars meest tevreden van alle centrumsteden

De investeringen werpen duidelijk hun vruchten af. Eind januari maakte Vlaanderen de resultaten van de Stadsmonitor 2023 bekend. Daaruit blijkt dat Oostende voorop loopt in Vlaanderen op vlak van tevredenheid van haar burgers over voetpaden. Oostende staat op plaats 1 van alle 13 centrumsteden.

Nieuwe voetpaden tijdens grotere werken

De investeringen zijn niet beperkt tot de 13 projecten uit het voetpadenplan. Tijdens de heraanleg van verschillende winkel- en wandelstraten zoals de Adolf Buylstraat, Herstraat, Lijnbaanstraat en Christinastraat werd heel wat oppervlakte voor voetgangers heraangelegd. Ook tijdens de werken aan de Zeedijk in Mariakerke, de Wagenstraat en de Mariakerkelaan werden verschillende voetpaden heraangelegd. Die projecten horen officieel niet bij de het plan, maar hebben ook een grote impact op de tevredenheid van voetgangers in Oostende.