KVO-zeehondje Lucy vrijgelaten in zee

Posted on Posted in Dierenwelzijn, Oostende - De Stad aan Zee

KV Oostende doneerde € 1.000 crowdfundingsgeld aan Sealife in Blankenberge. Met dat geld adopteerde KVO een gewond zeehondje – Lucy genaamd – dat er werd verzorgd en nu weer gezond en wel werd vrijgelaten in zee.

Vorig jaar zetten ex-spelers Sébastien Siani en Franck Berrier een crowdfundingsactie op poten om KVO financieel een duwtje in de rug te geven. Na de overname werd beslist om het verzamelde geld (in totaal € 49.564) te verdelen onder drie actoren: jeugdwerking (40%), sociale projecten (40%) en supporterswerking (20%). Eén van die sociale projecten is dus Sealife in Blankenberge.

“We kiezen bewust voor regionale projecten,” aldus pers- en communicatieverantwoordelijke van KVO, Bram Keirsebilck. “Zo tonen we dat ‘lokale verankering’ geen hol begrip is binnen KVO. In die optiek past ook Sealife in Blankenberge perfect in dat plaatje. De laatste jaren zien we steeds vaker zeehonden opduiken op onze stranden. Elk jaar spoelen er ook tientallen zieke zeehondjes aan. Deze jonge pups zijn ziek, gewond, uitgeput en sterk vermagerd. Zo ook ons geadopteerde zeehondje Lucy. Een naam gekozen door onze supporters, als eerbetoon aan Lucy Monti en Lucy Loes, de twee koninginnen van het visserslied. Het SOS Rescue Team van SEA LIFE Blankenberge ving Lucy op, verzorgde haar en zorgde er zo voor dat ze nu weer gezond en wel kon worden vrijgelaten in onze Noordzee.

“Het opvangen en verzorgen van de pups is echter niet goedkoop,” aldus Inci Oguz van Sealife. “Een zeehondenpup kost gemiddeld 2.500 euro. Het opvangcentrum ontvangt geen subsidie van de overheid hiervoor en kan enkel voortbestaan dankzij de steun van onze bezoekers en de adoptie-ouders. Een van de manieren om de verzorging van een zeehond te ondersteunen is het adopteren van een pup. Het gedoneerde bedrag gaat dan integraal naar de verzorging van de opgevangen zeehonden. We zijn dan ook blij dat KVO, als enige eersteklasser aan onze kust, een zeehondje heeft geadopteerd. Lucy was zeer verzwakt en we moesten zelfs een deel van haar kaakbeen wegnemen. Maar kijk, ze is er bovenop gekomen en we zijn blij dat we haar weer vrij kunnen laten. Normaal gezien gebeurt dat in Blankenberge, maar voor KVO maakten we graag een uitzondering en deden we dit in Oostende.”

Ook KVO-speler en geboren en getogen Oostendenaar Brecht Capon was aanwezig, net als ex-speler en crowdfunding-initiatiefnemer Franck Berrier. “Ik ben blij dat ik met de crowdfunding kon bijdragen aan dit initiatief,” aldus de Fransman. “Bovendien was het leuk voor mijn kinderen om de zeehondjes eens in levende lijve te kunnen zien.”
De kinderen van Berrier en Capon hadden ook meteen de eer om de kist te openen en Lucy haar vrijheid terug te geven én ze hielden er een pluchen zeehondje aan over. “Een dag die mijn dochter nooit zal vergeten,” aldus Brecht Capon.


“Een unieke synergie tussen KV Oostende, Stad Oostende en Sealife Blankenberge,” zo besluiten Burgemeester Bart Tommelein en schepen van Mens & Milieu Silke Beirens, die ook aanwezig waren tijdens de vrijlating. “KVO toont zo aan dat het zijn sociale rol in de maatschappij opneemt. We zijn erg blij dat we ondertussen twee soorten zeehonden tot onze stadsbiodiversiteit mogen rekenen. Het zijn graag geziene gasten die inmiddels hun vaste stek hebben gevonden aan het Klein Strand. Tegelijk willen we ook de vrijwilligers van NorthSeal Team bedanken om kijklustigen wat op afstand te houden. Zo kunnen de zeehondjes ongestoord op het strand uitrusten.”

Heb jij eventueel interesse om zelf een zeehondje (of een ander dier) te adopteren? Meer info vind je hier.