Limosa-meldingssysteem voor buitenlandse werknemers doorstaat toets van Europa

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

EuropaHet Europees Hof van Justitie heeft woensdag 3 december 2014 beslist dat België bedrijven mag verplichten om buitenlandse werknemers aan te melden via het Limosa-systeem. Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein toont zich tevreden. “Dankzij dit systeem kunnen we beter controleren op sociale fraude bij detacheringen.”

Werknemers en zelfstandigen die vanuit het buitenland naar België worden gestuurd om hier te werken of diensten uit te voeren, moeten vooraf elektronisch aangemeld worden via het Limosa-meldingssysteem. Zo weten de Belgische inspectiediensten welke buitenlanders tijdelijk in België werken. In 2013 ging het om 450.000 meldingen, van wie een groot deel uit de buurlanden. Het kan gaan om detacheringen in de bouwsector, maar bijvoorbeeld ook in de IT-sector, chemische sector, enz.

Op 3 december 2014 heeft het Europees Hof een prejudiciële vraag beantwoord door te stellen dat ons Limosa-systeem gerechtvaardigd is in de strijd tegen sociale fraude. Het noemt de meldingsplicht doeltreffend en evenredig. “Dit is een opsteker voor de Belgische inspectiediensten, die nu verder kunnen opvolgen wie naar België gedetacheerd wordt en voor hoe lang”, aldus staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein. “Sociale dumping via misbruik van de Europese detacheringsregels, is één van de prioriteiten in mijn beleid. Via Limosa kunnen we de buitenlanders beter in kaart brengen en dus beter controleren. België is hiermee een echte voorloper, Limosa is een uniek en nuttig instrument dat ik zal promoten om uit te rollen in de Benelux en binnen Europa. De nieuwe Europese handhavingsrichtlijn van mei dit jaar verwijst trouwens uitdrukkelijk naar dergelijke systemen om de handhaving op de detachering te versterken.”

One thought on “Limosa-meldingssysteem voor buitenlandse werknemers doorstaat toets van Europa

  1. Als liberaal wil ik vooral de sociale fraude aanpakken, want ik kan misdrijven niet toestaan.
    De grenzen worden helemaal niet gesloten, we moeten binnen deze grenzen wel een oplossing zoeken voor fraude bij de detacheringen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.