Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Niet langer wachten om files in Antwerpen op te lossen

Posted
© vandaag.be

Vrijdag zou de Vlaamse regering de knoop doorhakken over het tracé van de Antwerpse Oosterweelverbinding. Voor Vlaams Volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen is het belangrijk dat de Vlaamse Regering een betaalbare en realiseerbare oplossing kiest, die ook kan rekenen op een breed draagvlak in en om Antwerpen. Bovendien roept hij de Vlaamse Regering op om niet langer stil te zitten en nu al te starten met andere investeringen die de mobiliteit in en om Antwerpen ten goede komen. “We kunnen niet wachten tot 2025 of later. We hebben een noodplan nodig met ingrepen die op relatief korte termijn het verkeer terug kunnen vlot trekken,” zegt van Mechelen. Fractieleider Bart Tommelein hekelt alvast het feit dat de meerderheidspartijen SP.a en N-VA zich niet wilden uitspreken tijdens het debat in het Vlaams Parlement. “In plaats van een open debat in het parlement te voeren, kiest de meerderheid voor achterkamertjespolitiek.” 

 

Het langverwachte Milieu-effectenrapport (MER) over de Oosterweelverbinding is klaar. Daarin worden de verschillende mogelijke tracés voor de sluiting van de Antwerpse Ring tegen elkaar afgewogen. Op basis van dit rapport zou de Vlaamse regering nu vrijdag de knoop doorhakken. “Welk tracé ze ook kiest, het is belangrijk dat de Vlaamse Regering een oplossing kiest die niet alleen betaalbaar en realiseerbaar is, maar ook kan rekenen op een b reed draagvlak. Een beslissing vrijdag is immers nog maar het begin van een nieuw, lang beslissings- en vergunningentraject,,” zegt Van Mechelen. “Als men geen draagvlak zoekt, dreigt dit een nieuwe lange lijdensweg te worden van procedures en acties, en zal 2025 nooit worden gehaald.”

Nog zeer veel vragen en onzekerheid over Oosterweelverbinding

Dirk Van Mechelen somde in het actualiteitsdebat over de Oosterweelverbinding in het Vlaams Parlement nog een hele rits vragen op over de realiseerbaarheid van de mogelijke tracés, zoals de kostprijs, de financiering, de mogelijke schadevergoeding voor de groep Noriant, de verdere noodzakelijke procedures en vergunningen en – daaraan gekoppeld – de te verwachten timing. “Er zijn vandaag nog zeer veel vragen, die maken dat niemand kan zeggen of en wanneer de Oosterweelverbinding ooit een feit zal zijn,” zegt Van Mechelen.

Noodplan om op korte termijn files aan te pakken

Gelet op die onzekerheid, roept Van Mechelen de Vlaamse Regering op om niet langer tijd te verliezen en alvast te starten met andere werken die het fileleed in en rond Antwerpen op relatief korte termijn kunnen verlichten. “We hebben een noodplan nodig, met maatregelen die op relatief korte termijn positieve effecten kunnen hebben op de mobiliteit in Antwerpen,” zegt Van Mechelen. Hij denkt daarbij o.a. aan de realisatie van de oostelijke en westelijke tangent. Daarnaast heeft Open Vld een noodplan klaar met ingrepen die het verkeer op korte termijn kunnen vlot trekken, zoals het opwaarderen van de Singel voor het stedelijke verkeer, het beperken van de afritten op de Ring, het tolvrij maken tijdens de spits van de Liefkenshoektunnel en het versterken van het openbaar vervoer.

“Iedereen weet dat het in het beste geval het nog vele jaren zal duren vooraleer de sluiting van de Ring een feit zal zijn. De al veel verloren tijd kunnen we niet meer goed maken, maar we moeten kost wat kost verlijden dat we nu opnieuw onnodig tijd gaan verliezen. Daarom moet de Vlaamse regering nu alle op alles zetten om via deze andere ingrepen de files in Antwerpen binnen enkel jaren al grotendeels op te lossen,” besluit Van Mechelen.

Achterkamertjespolitiek in plaats van open debat

In het actualiteitsdebat vandaag viel trouwens op dat de meerderheidspartijen N-VA en SP.a niet wilden tussenkomen. “Het is ongezien dat in zo een cruciaal debat beide meerderheidspartijen zich verschuilen achter de fractieleider van CD&V. De burger mag blijkbaar hun standpunt niet weten. In plaats ven een open en volwassen debat te voeren in het parlement, kiezen CD&V, SP.a en N-VA voor achterkamertjespolitiek,” zegt Bart Tommelein.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.