Nog 2,4 miljoen euro aan premies voor elektrische wagens

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers


Het Laatste Nieuws | Wie overweegt een elektrische auto te kopen, hakt de knoop best snel door. “We hebben nog 2,4 miljoen euro aan premies veil”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Tegelijk roept hij toeristische centra op om dringend meer laadpalen te plaatsen.

De cijfers van automobielfederatie Febiac liegen er niet om. Eind september waren al 1.165 nieuwe elektrische wagens ingeschreven, of ruim 17% meer dan in heel 2015. De helft van de auto’s is door Vlaamse particulieren gekocht mét een overheidspremie van 2.500 tot 5.000 euro. “Voor dit jaar hebben we nog een budget van 2.408.000 euro”, zegt Tommelein (Open Vld). “Dat wil zeggen dat nog honderden Vlamingen kunnen profiteren van een financieel steuntje in de rug. Het is misschien wel hét moment, want vanaf volgend jaar zakt de premie geleidelijk aan.”

Maar, zo merkt de minister op, veel mensen twijfelen nog omdat ze niet zeker zijn of ze hun auto wel te allen tijde kunnen opladen. “Qua woon-werkverkeer maken slechts weinigen zich zorgen”, luidt het op zijn kabinet. “De gemiddelde Vlaming legt ‘slechts’ 23 kilometer per dag af. Thuis opladen volstaat dus – 80% doet dat ook. Bovendien hebben al heel wat werkgevers geïnvesteerd in laadpalen op hun terreinen. De twijfels borrelen pas op als ze nadenken over een uitstapje naar zee of een toeristisch centrum: staan
daar wel palen? En zijn het er genoeg?”

Daarom vraagt Tommelein de lokale overheden, grote bedrijven en toeristische trekpleisters meer inspanningen te doen. “We hebben een spreidingsplan opgesteld voor 2.500 laadpalen, in elke gemeente minstens ééntje. Maar dat is onvoldoende. We hebben hulp nodig om meer Vlamingen te overtuigen.” Als er een kleine vergoeding gevraagd wordt voor de elektriciteit, betalen de palen zichzelf terug in acht jaar, zegt zijn kabinet nog. “Tot slot is er dringend een (online) overzicht nodig van alle laadpalen in het land. Je kan ze al aanmelden via de websites van de distributienetbeheerders (Eandis en Infrax, red.), maar te weinig eigenaars doen dat ook.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.