Windmolens in landschap

“Nu aan federaal om nodige stappen te zetten”

Posted on Posted in Energie, In de pers

Belga | Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert positief op het feit dat iedereen inzage krijgt in de nieuwe studie over de kernuitstap. Volgens de Open Vld-minister liggen de resultaten van die studie “in lijn met eerdere studies” en is het nu aan de federale regering om “de nodige stappen te zetten”. “Ik moedig hen aan om niet te treuzelen, we moeten vooruit met het energiepact”, aldus Tommelein.

Uit de studie die de federale regering heeft besteld, blijkt volgens minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) dat de kernuitstap elk gezin 15 euro per jaar zou kosten, zonder btw. Woensdag aarzelde minister Marghem nog om de studie vrij te geven, maar nu zal die inzage er toch komen. Zo zullen de gegevens aan het parlement en de deelstaten worden bezorgd.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vindt het alvast een goede zaak dat iedereen de studie zal kunnen inkijken. Volgens hem liggen de resultaten ook in lijn met eerdere studies.

De liberale minister vraagt de federale regering snel de volgende stappen te zetten om te komen tot een echt energiepact.

Volgens Tommelein staat Vlaanderen zeker klaar om haar deel te doen en te zorgen voor voldoende hernieuwbare energie. “De prognoses van het Vlaams Energie Agentschap (VEA), die ik ook bezorgd heb aan minister Marghem, tonen aan dat de doelstellingen uit het energiepact zeker haalbaar zijn tegen 2030”, aldus Tommelein.

Zo wijzen de prognoses voor Vlaanderen alleen op 6,7 GW aan geïnstalleerd vermogen zonne-energie tegen 2030, terwijl in het energiepact sprake is van een doelstelling van 8GW. En op het vlak van windenergie tonen de prognoses voor Vlaanderen 2,5 GW geïnstalleerd vermogen tegen 2030, terwijl het energiepact 4,2 GW vooropstelt.

One thought on ““Nu aan federaal om nodige stappen te zetten”

  1. Dankzij een verviervoudiging van de opwekking van schone energie is de energieprijs in Chili met 75 procent gedaald. Hier mogen we weer extra betalen. Om hoorndol van te worden. En dat gewoon om een paar oligocraten en hun vriendjes stinkend rijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.