Onderzoek afgerond: Morgenster gezonken door zwaar weer

Posted on Posted in Vice kabinet
© Belga
© Belga

Op 28 januari 2015 vond in het kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne de scheepsramp plaats met de Z.85 Morgenster. Vier vissers verloren er het leven. Vandaag werd door staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein het onderzoeksrapport persoonlijk overhandigd aan de familie van de Belgische overleden visser Maurice Coussaert. Uit het onderzoek blijkt dat zware weersomstandigheden aan de oorsprong liggen van de scheepsramp en dat het schip hierdoor is gekapseisd.

De dag van de scheepsramp stelden verschillende collega-vissers vast dat er geen contact meer mogelijk was tussen hen en het Belgische schip de Z.85 Morgenster. Aan boord waren één Belg, twee Nederlanders en één Portugees. Er werd een grote zoekactie gestart, maar bij het vallen van de avond was er nog geen enkel spoor. Op 30 januari spoelden twee lichamen aan op de Franse kust. Begin februari werd vanuit het Nederlandse Urk een grote zoekactie op touw gezet naar het wrak en de andere lichamen. Op 3 februari 2015 werd het wrak van de Z-85 gevonden, met daarin het lichaam van de tweede Nederlandse visser. Het lichaam van de Portugese visser bleef als enige vermist.

Zware weersomstandigheden

De Z.85 Morgenster is een Belgisch boomkorschip van 24 meter lang. Met dit soort schepen wordt met twee sleepnetten over de zeebodem getrokken. Het ophalen van de netten is geen evidente operatie, met heel wat specifieke handelingen met de kettingen en netten om ervoor te zorgen dat het schip in balans blijft. Door de onstuimige zee met een windkracht van 8 beaufort en golven tot 5 meter hoogte, werd het schip toch uit balans gebracht, waardoor het uiteindelijk kapseisde.

Staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein: ‘Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België hebben in het onderzoek naar de ramp goed werk geleverd. Zij hebben alles in het werk gesteld om de vermisten en het wrak snel te lokaliseren. Ook de FOD Mobiliteit (Maritiem Vervoer) en Defensie hebben hard gewerkt om de oorzaak van de ramp zo snel mogelijk te achterhalen.’

Alle pistes onderzocht

Bij afvaart van de dramatische reis beantwoordde het schip aan alle wettelijke vereisten. Ook de bemanning voldeed aan de wettelijke verplichtingen. De piste van een aanvaring, die eerder ook in de media aan bod kwam, werd nauwkeurig onderzocht. Daar is echter geen enkele aanwijzing voor gevonden, ook niet voor een aanvaring met zeedrift (objecten die onder water drijven, bijv. een gesloten container).

Staatssecretaris Tommelein overhandigde het rapport vandaag zelf aan de weduwe van de Belgische visser Maurice Coussaert. Hij betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van alle slachtoffers. De FOD Mobiliteit (Maritiem Vervoer) bezorgt vandaag het onderzoeksrapport aan de Portugese autoriteiten en aan de burgemeester van Urk, die het op zijn beurt aan de familie van de Nederlandse slachtoffers zal overhandigen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.