Artikel in Het Nieuwsblad over energiecoaches in technologische kmo's

“Onze kosten voor verlichting gedaald met 90 procent”

Posted on Posted in Energie, In de pers

Het Nieuwsblad | Albrecht Moorgat uit Temse probeert het komende anderhalf jaar technologische kmo’s te helpen om energie te besparen. Doosan, een bedrijf uit Sint-Niklaas, wachtte dat initiatief niet af en ziet de jaarlijkse kostprijs voor verlichting nu al spectaculair dalen.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) kwam gisteren naar het hoofdkwartier van Doosan, een bedrijf dat vorkheftrucks produceert. “We kozen voor nieuwe ledverlichting en we plaatsten ook sensoren”, zo vertelde personeelsmanager Pascal Vanderpooten van Doosan gisteren aan minister Tommelein. “Zo blijft het licht niet meer de hele dag branden maar is er alleen licht wanneer er beweging is. Gevolg: een besparing van maar liefst 90 procent.”

Doosan is een van de zestig bedrijven dat de komende achttien maanden een bezoek krijgt van een energiecoach. Sectororganisatie Agoria en de Vlaamse overheid slaan daarvoor de handen in elkaar. “Voor kmo’s liggen investeringen in energiebesparing niet altijd voor de hand”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

Enorme impact

“Daarom zal de begeleiding van de coach gratis zijn voor de 1.800 Agoria-leden.” Demuynck hoopt dat minstens vijftig bedrijven het voorbeeld van Doosan volgen.

Volgens Energieminister Tommelein worden de bedrijven zelf er alleen maar beter van. “Na de lonen zijn de kosten voor energie de voornaamste uitgave van een bedrijf. Als de energie-uitgaven kunnen dalen, zoals hier bij Doosan, heeft dat dus een enorme impact. Doosan is een mooi voorbeeld op het vlak van efficiënt omspringen met energie”, aldus nog de minister.

Het is Temsenaar Albrecht Moortgat die het komende anderhalf jaar de bedrijven zal bezoeken. “Ik analyseer ter plekke de energiekosten en stel dan een besparingsplan voor”, vertelt de man. “De klemtoon ligt op energiebesparende maatregelen met een groot terugverdieneffect. Ik begeleid op alle mogelijke manieren. De bedrijven beslissen zelf welke maatregelen ze willen nemen.”

De technologiebranche is de derde Vlaamse bedrijfssector waar het project met energiecoaches wordt ingevoerd. De Vlaamse regering legt daarvoor 150.000 euro op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.