Oostende houdt het eerste non-fictieboekenfestival boven de doopvont in aanloop naar de eerste Boon-prijzen, de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Op 24 maart 2022 worden in Oostende voor het eerst de Boon-prijzen uitgereikt – de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen met een prijzenpot van €100.000. In aanloop daarvan organiseert de stad ook de eerste editie van een non-fictieboekenfestival. Géén beurs, maar een echt festival dat een open boek over de badstad legt.

Het Vlaams boekenlandschap is in volle beweging sinds het verdwijnen van de Antwerpse boekenbeurs. Ook Oostende trekt vanaf volgend jaar enthousiast de boekenkaart met de eerste editie van een jaarlijks boekenfestival dat de focus legt op het enorm brede non-fictieveld: van literaire non-fictie over kunstboeken naar kookboeken.

“Dit nieuwe boekenfestival past perfect in onze strategie om Oostende te positioneren als dé cultuurstad aan zee”, aldus burgemeester Bart Tommelein. “We kiezen bewust voor een aanpak waarin we de hele stad betrekken waardoor we boeiende verhalen en inspirerende ontmoetingen kunnen koppelen aan onze unieke locaties.”

Voor de duidelijkheid: het non-fictieboekenfestival, waarvan de eerste editie plaatsvindt van 18 tot 20 maart 2022, wordt geen beurs! Zoals het street art-festival The Crystal Ship en straks ook Internationale Fotobiënnale Oostende zich over de volledige stad uitstrekt, zo trekt ook het non-fictieboekenfestival de stad in met lezingen, debatten, tentoonstellingen, concerten en een pák andere activiteiten. Het boekenfestival wordt een echt festival – een groot feest dat een zo groot mogelijke groep mensen warm wil maken voor de non-fictieparels die niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen.

Vanzelfsprekend zal het festival echter ook oog hebben voor de allereerste genomineerden van de Boon, de nieuwe Vlaamse literatuurprijs die op 24 maart 2022 wordt uitgereikt in Oostende. Er komt zowel een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur als één voor fictie en non-fictie. Aan beide is een prijs van €50.000 verbonden.

De reden waarom de organisatoren van de Boon kozen voor Oostende? “Een combinatie van gastvrijheid, toerisme en literaire traditie.” Het zijn troeven die we de komende jaren willen blijven uitspelen bij het uitbouwen van het non-fictieboekenfestival, dat voor zowel auteurs als lezers moet aanvoelen als thuiskomen, maar evenzeer als een evenement dat jaarlijks een stevige zeewind door het boekenlandschap laat waaien.

“Non-fictie leidt vaak tot discussie, smeekt om vraag en wederwoord, lokt epische uiteenzettingen uit. Een non-fictieboekenfestival is dan ook de logica zelve.” (Bart Van Loo, auteur van o.a. De Bourgondiërs)

“Wat goed dat er aan de Boon-prijs een non-fictieboekenfestival gekoppeld wordt. Een bijkomende illustratie van een indrukwekkende ontwikkeling van culturele initiatieven in Oostende. Ik denk trouwens dat de toekomst van ‘DE boekenbeurs’ de volgende jaren zal heruitgevonden worden door dit soort fictie en non-fictiefestivals in de centrumsteden, met panelgesprekken, interviews, filmvoorstellingen, lezingen, tentoonstellingen én een ruim en divers boekenaanbod.” (André Van Halewyck, uitgever)

“Oostende, de stad waar verhalen waaien en zandkorrels herinneringen schrijven. Geen betere plaats voor een boekenfestival dan hier” (Veerle Helsen, auteur van Surf&Stay)

“Een boekenfestival aan zee klinkt als de perfecte plaats om tot rust te komen en een hoofd vol nieuwe inspiratie te verzamelen. Frisse zeelucht en boeken: is er iets mooiers?” (Steven Laureys, auteur van No-Nonsene Meditatieboek)