Oostende lanceert proefproject met rookvrij strand en aandacht voor ecologie

Posted on Posted in City Marketing, Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Oostende pakt vanaf deze zomer uit met een conceptstrand “Het Nieuwe Strand” waar nieuwe ideeën en projecten rond ecologie, veiligheid en gezondheid zullen uitgetest worden. Deze zone, tussen de beachbars Polé Polé Beach en Bondi Beach, zal in juli en augustus rookvrij worden. Daarnaast wordt er ingezet op gescheiden afvalophaling en zal er gratis drinkwater zijn via drinkfonteinen. In samenwerking met Dopper en Herr Seele komt er een unieke ecologische drinkfles. De Stadsdiensten en de Proper Strand Lopers slaan de handen in elkaar om onder de noemer #STRANDHELDEN het strand net te houden.

“Als Dé Stad aan Zee moeten we onze rol als pionier spelen en een stapje verder gaan.” , aldus Burgemeester Bart Tommelein. “Mede dankzij het werk van de Proper Strand Lopers is er een sterke bewustmaking omtrent de plastiekproblematiek op het strand. We willen als stad echter ook inzetten op andere vernieuwende concepten rond ecologie en veiligheid. We willen die eerst testen op ons “Nieuwe Strand “ alvorens die uit te rollen naar de rest van het Oostendse strand. Dat geeft ons de kans om te leren en te optimaliseren.”

Rookvrij Strand

Tijdens dit testproject zal er volop ingezet worden op sensibilisering en communicatie. Naast infoborden bij het betreden van deze strandzone, zal het Beach Team ook actief worden ingezet om mensen aan te spreken en hen op het verbod te wijzen. Er zullen op verschillende plekken peukenbakken gezet worden, zodat mensen hun peuken zeker niet op het strand werpen.

Emoji-verdwaalpalen

De verdwaalpalen zijn een vaste waarde in het standbeeld van Oostende en zijn nog steeds een goed oriëntatiepunt voor kinderen. De palen krijgen een hedendaagse toets door ze aan te passen aan de leefwereld van kinderen. Op dit stuk strand zullen er drie verschillende emoji’s te zien zijn: een smiley, een hartje en het befaamde ‘lachend kakje’. De installatie ervan is voorzien op 27 juni.

#STRANDHELDEN

De dienst Openbaar Domein en de Proper Strand Lopers zullen samen werken aan het opruimen van het strand. Elke avond in juli en augustus zullen er opruimsessies zijn van 19.00 tot 20.00 uur. Er is een kleine attentie voorzien voor iedereen die komt helpen opruimen.

“De mensen van Openbaar Domein leveren fantastisch werk om het strand elke ochtend voor dag en dauw op te ruimen.” , vertelt Schepen Björn Anseeuw. “Net als de Proper Stand Lopers zijn zij ook echte #STRANDHELDEN. We willen dit jaar extra inzetten op een open communicatie en samenwerking om van elkaar te leren en onze werking verder te optimaliseren.”

Er zal dit jaar voor het eerst ook een gratis drankfontein zijn in deze strandzone om mensen aan te zetten om voldoende te drinken. Om dit extra in de verf te zetten, brengen Dopper en de Stad Oostende een exclusieve waterfles op de markt. Herr Seele zorgde in zijn eigen stijl voor een Oostends ontwerp rond het thema #STRANDHELDEN. De fles zal te koop zijn bij de beachbars, via verschillende winkels in Oostende en bij Toerisme Oostende vzw.

DOPPER

Ook Schepen Silke Beirens is zeer blij met deze ontwikkelingen: “Het strand is één van de grootste troeven van onze mooie stad. Het is dus uiterst belangrijk om hier samen zorg voor te dragen. Ook de Oostendse redders zijn betrokken in dit verhaal en dragen met plezier hun steentje bij.”

Deze strandzone is een project op lange termijn. “Mensen of bedrijven die een goed idee hebben om de beleving van de Oostendse strandgangers aangenamer te maken, kunnen hun idee steeds komen voorstellen.” , sluit Burgemeester Bart Tommelein af. “We luisteren graag en wie weet testen we het volgend jaar uit op dit mooie stukje strand.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.