Oostende maakt zich definitief klaar voor het WK Cyclocross

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

De organisatie van het WK cyclocross heeft groen licht gekregen om alle voorbereidingen verder te zetten. De wedstrijden zullen plaatsvinden in Oostende tijdens het weekend van 30 en 31 januari, zonder publiek langs het parcours. 

De laatste weken trof de organisatie van het WK Cyclocross reeds heel wat voorbereidingen langsheen het parcours, onder meer op de Wellington Renbaan en het Groot Strand. Na verschillende overlegmomenten tussen de UCI, Belgian Cycling, de Vlaamse overheid en de Stad Oostende, liggen de definitieve krijtlijnen voor de 72ste editie van het wereldkampioenschap nu vast. Alle partijen doen een extra inspanning. Er komt een extra financiële bijdrage van zowel Vlaanderen als Oostende, en zowel de UCI, Belgian Cycling als het organiserende Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits vzw zorgen voor een tegemoetkoming. Zo kan de wereldtop van het internationale veldrijden het laatste weekend van januari naar Oostende afzakken. Het topsportevenement zal door de vele liefhebbers wereldwijd live te volgen zijn van thuis uit.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts: “Alle partijen hebben inspanningen gedaan om het WK in deze moeilijke tijden mogelijk te maken. Het WK is de hoogmis van het seizoen voor onze Vlaamse toprenners maar ook voor Tv-kijkend Vlaanderen. Topevenementen als deze bezorgen ons Vlamingen collectieve momenten van vreugde.”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “Het WK cyclocross in Oostende was het ideale moment om wielerfans uit alle hoeken van de wereld te laten kennismaken met al het moois, interessants en lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft. Maar ook zonder supporters investeren we maximaal in onze reputatie als wielerland zodat we al de duizenden supporters na deze lockdown kunnen verwelkomen in de bakermat van het wielrennen die Vlaanderen is.”

Burgemeester Bart Tommelein: “Niemand had een jaar geleden kunnen voorspellen dat we het Wereldkampioenschap zouden organiseren zonder publiek, maar dat is vandaag de enige juiste beslissing. Oostende wordt het decor van een titanenstrijd in het veldrijden. Dat hadden we bij de voorstelling vorig jaar beloofd en dat blijft zo, dankzij de inspanningen van alle partijen.”

Organisator Rik Debeaussaert: “Het is niet te omschrijven hoe het voelde om naar deze beslissing toe te werken. We zijn er altijd in blijven geloven en hadden alle verschillende scenario’s onderzocht. We zijn dan ook zeer trots dat al het harde werk de laatste weken,  maanden en jaren eindelijk tot een beslissing heeft geleid. Nu kijken we enkel nog vooruit en tellen we de dagen af tot het spektakel.”

De stad Oostende slaat met de Vlaamse overheid, via EventFlanders, de handen in elkaar om deze organisatie mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.