Oostende neemt extra maatregelen na eindeseizoensbijeenkomst van de strandredders

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee, Politie, Veiligheid

Na een bijeenkomst vorige week waarbij heel wat Oostendse redders aanwezig waren, blijken twee aanwezigen besmet met het coronavirus. De veiligheidscel van Stad Oostende wil dat alle aanwezigen op de bijeenkomst, redders en anderen, zich zo snel mogelijk laten testen. In afwachting van de resultaten moeten alle aanwezigen en hun gezin in quarantaine, enkel zo kan de verdere verspreiding van het virus worden tegengegaan. Er volgt ook een onderzoek naar de bijeenkomst, waarbij heel wat coronamaatregelen niet zouden zijn nageleefd.

Vorige week maandagavond 31 augustus kwamen tientallen mensen bijeen in de Surfclub ‘Outside’ voor een eindeseizoensdrink. Bij die aanwezigen waren heel wat Oostendse redders. Stad Oostende was niet op de hoogte van de bijeenkomst en er werd ook geen vergunning of toelating voor het evenement aangevraagd. Achteraf werd helaas vastgesteld dat de coronamaatregelen op de bijeenkomst niet gevolgd werden.

Alle aanwezigen testen en in quarantaine

Enkele dagen na de bijeenkomst bleek één van de aanwezige redders besmet met het coronavirus. Stad Oostende werd vrijdag van die besmetting en van de samenscholing aan de surfclub op de hoogte gebracht. Meteen daarna werden alle contacten met een hoog risico in kaart gebracht. De twintig personen waarmee de besmette redder op de bijeenkomst gepraat heeft of fysiek contact mee had, moesten meteen in quarantaine en werden zo snel mogelijk getest. Uit die twintig testen kwam intussen al één nieuwe besmetting aan het licht. Pas morgen zijn alle resultaten gekend.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, besliste de lokale veiligheidscel van Stad Oostende intussen dat alle redders die vorige week maandagavond aan de surfclub waren, zich moeten laten testen én – conform de coronamaatregelen – met hun gezin in quarantaine moeten. Na overleg met de lokale veiligheidscel en de medische sector wil stad Oostende op die manier de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk vermijden. De stad zal extra capaciteit inzetten in het testcentrum zodat alle extra testen binnen de 24 uur kunnen gebeuren. Alle redders die betrokken waren bij de bijeenkomst zijn voorlopig ook op non-actief gezet en worden dus niet meer ingezet op het strand.

Politie-onderzoek gestart

Naast de redders waren wellicht ook een aantal andere jongeren op de bijeenkomst. Stad Oostende en de Lokale Politie gaan op dit moment na of er een registratielijst bestaat met alle aanwezigen. In afwachting daarvan roept de stad uitdrukkelijk op dat al wie maandagavond in de surfclub aanwezig was, zich zo snel mogelijk aanmeldt voor een coronatest via de huisarts. In afwachting van de testresultaten moeten ook zij (en hun gezin) in zelfquarantaine gaan. Enkel als iedereen zich nu verantwoordelijk gedraagt, kan een verdere uitbraak van het virus binnen Oostende vermeden worden.

Het stadsbestuur is ontstemd en teleurgesteld dat dit eindeseizoensmoment is doorgegaan zonder overleg met de stad en zonder rekening te houden met de coronamaatregelen. De strandredders hebben zich deze zomer hard ingezet om in ongewone omstandigheden de stranden veilig te houden. Het is dan ook bijzonder spijtig en onverantwoordelijk dat een grote groep van hen de regels naast zich neer heeft gelegd. Zo brengen ze hun eigen gezondheid, maar ook die van hun omgeving in gevaar. Bovendien is het overtreden van de coronamaatregelen strafbaar. Stad Oostende start een intern onderzoek om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de organisatie van de bijeenkomst. Daarnaast onderzoekt de Lokale Politie ook welke concrete overtredingen exact hebben plaatsgevonden.

Oproep om coronamaatregelen te blijven naleven

Het stadsbestuur roept naar aanleiding van deze zaak nog eens nadrukkelijk alle burgers op om de coronaregels nauwgezet na te leven. De besmettingen bleven deze zomer in onze stad relatief goed onder controle, maar het virus circuleert nog steeds. Veel mensen, en zeker jongeren, worden bij besmetting zelf niet snel ziek, maar kunnen het virus wel op anderen overdragen. Enkel als iedereen zich verantwoordelijk en voorzichtig gedraagt, zal de situatie verder positief evolueren.