Oostendse zeehonden beter beschermd: Stad neemt bijkomende maatregelen

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Op het klein strand mogen honden voortaan enkel aangelijnd op het strand. Afgelopen maanden waren er immers enkele incidenten waarbij verschillende dieren gewond raakten. “De maatregel komt er om de zeehonden een betere bescherming te bieden, maar ook voor de veiligheid van de honden zelf” zeggen burgemeester Bart Tommelein en schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Ze zijn ondertussen vaste badgasten geworden: de Oostendse zeehonden. De zeezoogdieren zorgen voor heel wat spektakel bij voorbijgangers op de westelijke strekdam aan het klein strand.

Bijtincidenten vermijden

Doordat zeehonden een specifieke geur afgeven, reageren honden soms fel op de aanwezigheid van de zeehonden. Sommige honden reageren instinctief en zijn vervolgens niet meer onder controle te houden. Ze stuiven op de zeehonden af waardoor de dieren meestal snel het ruime sop kiezen. Sommige grotere zeehonden laten zich echter niet afschrikken en kiezen voor de verdediging waardoor er zich soms bijtincidenten voordoen.

“Dit willen we echt vermijden” zegt burgemeester Bart Tommelein. “Aangezien het klein strand momenteel echt een aantrekkingsplaats is voor zeehonden om er uit te rusten, hebben we via een burgemeestersbesluit beslist dat honden daar voorlopig aangelijnd moeten worden. De maatregel komt er om de zeehonden een betere bescherming te bieden, maar ook voor de veiligheid van de honden zelf.” Zeehonden zijn bovendien beschermde diersoorten.

Bijkomende signalisatie

De stad onderhoudt nauw contact met de vrijwilligersgroep ‘De Hoeders van de Zeehonden’. Zij staan elke dag klaar om voorbijgangers en kijklustigen te sensibiliseren en te informeren over de aanwezigheid van de dieren. Eerder deze maand organiseerde de stad een evaluatieoverleg met alle stakeholders waaruit enkele punten naar voor kwamen.

Een belangrijk probleem is dat mensen nog steeds onvoldoende afstand houden van de zeehonden. Twintig meter is een minimumafstand om in acht te nemen zodat de dieren niet gestoord worden. De vrijwilligers ervaren dat heel wat mensen de bestaande zeehondenbanner ter hoogte van de westelijke strekdam onvoldoende opmerken. Daarom zal de stad bijkomende signalisatie voorzien ter hoogte van de visserskaai waar de meeste badgasten sowieso voorbijkomen. De boodschap moet zijn: geniet, maar vanop afstand. De stad zal hiervoor samenwerken met de vrijwilligers ter plaatse, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en Sea Life.

Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens : “Geen enkele andere centrumstad kan zeehonden op het lijstje van haar stadsbiodiversiteit zetten. Onze belangrijkste rol is daarom om voldoende te sensibiliseren over de aanwezigheid van de zeehonden en bezoekers aan de strekdam op hun verantwoordelijkheid te wijzen.”

Ondersteuning

De stad is blij met de aanwezigheid van de hoeders van de zeehonden. De geëngageerde groep heeft ervoor gezorgd dat mensen met een selfiedrang deze zomer toch voldoende op afstand bleven en gaf heel wat info aan geïnteresseerde passanten. Ondertussen zorgde Stad Oostende er ook voor dat de ‘seal rangers’ naast een legitimatiebewijs en verzekering ook de nodige sanitaire stops kunnen inlassen. Oostendse jeugdorganisatie Habbekrats stelt haar faciliteiten in de buurt voor hen open. “We blijven nauw contact houden met de mensen ter plaatse die voor ons nuttige ogen in het veld zijn. Daarnaast monitoren we de situatie samen met de experts en grijpen we in waar nodig”, besluit schepen Beirens.