Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Open Vld maakt rapport van regering Peeters II

Keuzevakjes
Open Vld maakt rapport op van regering Peeters II

“De regering Peeters II was een zwakke regering die wel op de winkel heeft gepast, maar alle grote problemen heeft doorgeschoven”, zo luidt het eindoordeel van Open Vld over het regeringswerk van Peeters II. De partij heeft 10 beleidsdomeinen en 100 beloftes uit het regeerakkoord tegen het licht gehouden. “We komen daarbij uit op een score van 51 op 100. Dat is dus met de hakken over de sloot,” zegt Vlaams fractieleider Bart Tommelein. Vooral voor de hoofdvakken onderwijs, mobiliteit en welzijn scoorde de Vlaamse regering ondermaats.

De regering Peeters II beloofde in 2009 bij haar aantreden om in te zetten op een “daadkrachtig Vlaanderen in beslissende tijden”. Het regeerakkoord toonde zeer veel ambitie om van Vlaanderen een top-regio in Europa te maken. Vandaag loopt de regering Peeters II van CD&V, sp.a en N-VA op haar laatste benen. Daarom maakte Open Vld een rapport op, met een eindevaluatie. Wat werd er effectief gerealiseerd van de vele beloftes in het regeerakkoord van 2009? Is Vlaanderen vijf jaar na het aantreden van Peeters II inderdaad een sterkere Europese topregio geworden?

Om dat te beoordelen werden 10 belangrijke beleidsdomeinen en 100 concrete beloftes geëvalueerd. “Telkens gingen we na of de belofte volledig werd uitgevoerd, slechts gedeeltelijk of helemaal niet,” legt Marino Keulen, Vlaams lijsttrekker voor Limburg, uit. Het eindresultaat is dat van de 100 onderzochte beloftes er 35 niet zijn nagekomen, 28 onvoldoende en 37 beloftes wel zijn uitgevoerd. “Als we dat omzetten naar een score op 100, geeft dat een resultaat van 51 op 100,” zegt Ann Brusseel, Vlaams lijsttrekker in Brussel.

Op hoofdvakken onderwijs, welzijn en mobiliteit slecht gepresteerd

Vooral voor de “hoofdvakken” onderwijs, mobiliteit en welzijn presteerde de regering Peeters II ondermaats. “Van de vele beloofde hervormingen in onderwijs kwam amper iets in huis. Ouders moeten nog steeds kamperen voor de schoolpoorten en leerkrachten blijven wachten op een loopbaanpact dat hun beroep aantrekkelijker maakt”, zegt Ann Brusseel. Inzake mobiliteit zijn de files onder Peeters II met 36% gestegen. “De wegen werden wel onderhouden en nieuwe fietspaden aangelegd, maar in de grote, belangrijke mobiliteitsdossiers, zoals de aanleg van de missing links of de hervormingen bij De Lijn, werd amper vooruitgang geboekt,“ zegt Marino Keulen. In welzijn werd te veel de kaart getrokken van de instellingen en te weinig die van de zorgbehoevende personen. “Het resultaat is de wachtlijsten op alle terreinen toenemen, van in de crèche tot in het rustoord.”

Open Vld erkent dat op sommige terreinen de regering haar werk heeft gedaan. “De begroting was in evenwicht, al zijn er ernstige vragen of dat wel structureel is en kon dat enkel dankzij een resem belastingverhogingen, zoals de afschaffing van de jobkorting of de verdubbeling van de miserietaks,” zegt Bart Tommelein.

Zwakke regering die grote problemen voor zich uit schoof

Dat de regering Peeters II amper 51 op 100 haalt, verbaast Open Vld niet. “De regering heeft te weinig gepresteerd. Ze heeft op de winkel gepast, maar de structurele aanpak van grote problemen werd vooruit geschoven. Ze had de moed niet om keuzes te maken en zo noodzakelijke budgetten vrij te maken om deze problemen aan te pakken. Bovendien miste ze de samenhang om moeilijke knopen door te hakken,” zegt Bart Tommelein.

Voor Open Vld gaat de regering Peeters II dan ook de geschiedenis in als een zwakke regering, die Vlaanderen niet heeft voorbereid op de toekomst. “De wachtlijsten zijn er nog steeds en zijn zelfs gegroeid, we staan met z’n allen langer in de file en we lossen de rol als Europese topregio. Dit staat in schril contrast met de ambities van 2009,” besluit Bart Tommelein. Open Vld hoopt dat de volgende Vlaamse regering een pak slagkrachtiger zal zijn. “We kunnen ons niet nog eens vijf jaar stilstand veroorloven.

Bekijk hier het rapport.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.