Peeters moet zekerheid geven over woonbonus.

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Bart Tommelein
Bart Tommelein – tommelein.be

Open Vld vraagt dat de minister-president zekerheid geeft over de toekomst van de woonbonus. “Niet alleen voor de bestaande contracten, ook de nieuwe,” zeggen Vlaams fractieleider Bart Tommelein en Volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem. “Het is hallucinant vast te stellen dat de Vlaamse Regering al jaren weet dat de woonbonus eraan komt en dat ze nu doodleuk zegt dat ze niet weet wat ze ermee gaat doen. Gevolg is dat vele kandidaat-kopers en -verkopers in onzekerheid leven.” Open Vld vreest ook dat die onzekerheid negatieve effecten kan krijgen op de woningmarkt.

Volgens de krant De Tijd staat in één van de documenten waarmee de Vlaamse Regering de staatshervorming voorbereidt, dat de woonbonus niet in stand kan worden gehouden. Gevraagd naar een reactie op dat bericht gaf minister-president deze morgen op de radio toe dat het systeem van de woonbonus, de fiscale aftrek van de hypothecaire lening, vanaf 2014 “wellicht zal aangepast worden”. “Maar hoe men het gaat aanpassen, daarover bleef Kris Peeters zeer vaag. Hij geraakt niet verder dan dat het debat hierover open is,” stellen Tommelein en Van Volcem vast.

Houding Vlaamse Regering hallucinant

Voor Open Vld is deze houding onaanvaardbaar. “Dit is hallucinant,” zeggen Bart Tommelein en Mercedes Van Volcem. “De Vlaamse Regering weet al lang dat Vlaanderen vanaf 2014 bevoegd zal zijn over de woonbonus. En toch weet ze nog steeds niet hoe ze die nieuwe bevoegdheid gaat invullen.. De Vlaamse Regering staat steeds luid te roepen voor extra bevoegdheden en nu ze die krijgt weet ze niet wat ze ermee gaat doen. Dat is ronduit beschamend.”

Open Vld waarschuwde al langer dat de regering Peeters II de zesde staatshervorming onvoldoende voorbereidt, zowel inhoudelijk als financieel.”Omdat één van de regeringspartners, de N-VA, gekant is tegen de zesde staatshervorming, slaagt deze Vlaamse ruzie-regering er niet in om op één iijn te zitten en de overdracht van de nieuwe bevoegdheden goed voor te bereiden. Er is geen visie en er zijn geen centen.”

Kandidaat-(ver)kopers en woningmarkt niet onzekerheid laten

Open Vld vraagt duidelijkheid van Kris Peeters. “De financiële crisis van de voorbij jaren heeft ons geleerd dat je de woningmarkt beter niet in onzekerheid laat. Ook de vele duizenden kandidaat-kopers en -verkopers hebben recht op zekerheid. Daarom moet de Kris Peeters en zijn Vlaamse Regering snel klare wijn schenken en aangeven hoe de woonbonus vanaf volgend jaar georganiseerd zal worden,” zeggen Tommelein en Van Volcem.

Voor Open Vld moet het principe van de woonbonus alvast blijven bestaan. “We hebben in het verleden steeds een beleid gevoerd dat mensen aanmoedigt om eigenaar te worden van een eigen woning. Dat beleid moet onverkort verder worden gezet,” besluiten Tommelein en Van Volcem.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.