Speech nieuwjaarsreceptie voor alle Oostendenaren

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Beste Oostendenaren,
Bezoekers, en tweedeverblijvers

Samen terugblikken op wat voorbij is, plannen maken voor het nieuwe jaar: het hoort bij de tradities van de overgang van oud naar nieuw. Ook voor een stad is dit belangrijk. Want wij vormen allemaal één groot team, wij zijn allemaal Oostendenaars. De dynamiek, de uitstraling en de drive van Oostende, die maken we inderdaad samen. Dit is niet het werk van verkozen politici alleen. In naam van het hele stadsbestuur heet ik jullie allen van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie voor Oostendenaren: we wensen iedereen een gelukkig 2020!

Vorig jaar stond een groot deel van mijn team hier nog wat onwennig. Alles was nieuw. Met onze eigen inzichten, ervaring en overtuiging zijn we de zaken beginnen aanpakken. Dit was in sommige dossiers helemaal niet eenvoudig.

In het voorbije jaar legden we zo de basis voor een nieuwe koers. De uitvoering ervan komt in de volgende jaren.
We willen het goed doen:

• een veilige stad waar het goed is om te vertoeven,
• een strenge aanpak van wie naast de lijnen blijft lopen,
• een stad en een strand die toegankelijk zijn voor iedereen,
• een plan om echte armoede aan te pakken met geld dat gebruikt wordt voor zij die dit echt nodig hebben.
• We herstellen ons patrimonium in ere. Onder andere het Thermae Palace, één van de paradepaardjes, zal worden aangepakt.
• We ondersteunen lokale initiatieven en ondernemers, want ondernemen is werk creëren.
• Zo werd de terrastaks voor de horeca fors verlaagd.
• We gaan voor kwaliteitsvolle en comfortabele woningen door gerichte controles en een sterk uitgebouwd Energiehuis dat mensen bijstaat om hun woning te isoleren, te renoveren.
• We investeren volop in nieuwe projecten binnen een budgettair evenwicht.

Beste Oostendenaren,
Een andere koers varen vraagt moed. Het pad dat we inslaan kan nooit op de instemming van iedereen rekenen. En soms maken we ook fouten of onjuiste inschattingen. Maar wat we willen bereiken is een bloeiende stad waar mensen zich goed voelen. We gaan voor de beste plaats! We hebben ambitie. En soms moeten daarvoor oude gewoontes herbekeken worden.
Een mooi en gelukkig nieuwjaar betekent vooreerst iemand een goede gezondheid toewensen maar ook een goeie job, een comfortabele woning, degelijk onderwijs, een kwaliteitsvolle gezondheidszorg en kinderopvang, en een plaats waar je je veilig en welkom voelt.
Zo’n stad wordt niet alleen gemaakt door de burgemeester, de schepenen of door de gemeenteraad, we maken die samen. We creëren kansen, we grijpen kansen. Door hier bijeen te komen tonen we dat we dit allemaal belangrijk vinden.

Jullie aanwezigheid en enthousiasme geeft ons opnieuw energie en moed om er voor te gaan. Daarom vieren we vandaag samen het nieuwe jaar. We konden al genieten van de mooie liederen van het Aimée Thononkoor en het kinderkoor Kolibrie. Straks eten we samen een lekker zakje friet en toosten we op een voorspoedig nieuwjaar. Ik vernam dat ik echter niet de enige ben die jullie een fijn en mooi nieuwjaar wil wensen. Ook de jongeren van de kunstacademie hebben voor jullie een nieuwjaarsbrief. Daarom geef ik graag het woord aan hen.

Dank u