Stad Oostende voert de strijd op tegen sluikstorten en beboet opnieuw heel wat overtreders

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

De zomer is in het land en dat trekt traditioneel veel volk naar de kust en het strand. Om alles proper te houden, zet Stad Oostende meer dan ooit personeel en middelen in. De controles op sluikstorten en vervuiling worden opgevoerd, mét resultaat: tijdens drie gerichte acties vlogen al 111 overtreders op de bon.

De zomer komt stilaan op kruissnelheid met tal van evenementen en veel strand- en zeeplezier. Helaas laten heel wat badgasten afval rondslingeren op het strand. De Stad en politie maken prioriteit van een proper en net openbaar domein. Om sluikstorten ook op het strand een halt toe te roepen, zet Stad Oostende gestructureerd in op handhaving met gerichte controles.

Burgemeester Bart Tommelein: “Zwerfvuil achterlaten is een misdrijf, ook op het strand. We hebben lang genoeg gesensibiliseerd. Wie nu nog niet begrijpt dat plastic, blik, sigarettenpeuken of ander afval in de vuilbak hoort, vliegt onverbiddelijk op de bon. De hele zomer voeren we gerichte acties uit, die nu al de nodige resultaten opleveren.”

Extra controles

“Een beleid is natuurlijk maar zo sterk als de handhaving erop. Met het inzetten van onze gemeentelijke vaststellers en Gemeenschapswachten specifiek op het strand en de zeedijk, mag het voor iedereen duidelijk zijn: wie zich niet aan de regels houdt, draagt de gevolgen. Begin dit jaar tekenden we als Stad in om extra OVAM-vaststellers aan te stellen. Ook deze mensen worden nu ingezet op het strand”, licht schepen Maxim Donck toe.

Naast de gemeentelijke vaststellers, Gemeenschapswachten en OVAM-vaststellers voeren ook verschillende politiediensten controles uit: de wijkpolitie, dienst omgevingshandhaving en de strandpolitie.

111 vaststellingen bij gerichte acties

Op donderdag 14, woensdag 20 en dinsdag 26 juli vonden gerichte strandacties plaats in samenwerking met OVAM en de lokale politie. Er werden 111 overtredingen geregistreerd. Het gaat om 71 GAS-boetes voor het weggooien van sigarettenpeuken op het openbaar domein, 35 boetes voor het niet correct buiten stallen van private containers (die moeten met afgesloten deksel, correcte informatie en op het juiste tijdstip worden buitengezet), 3 overtredingen voor sluikstort, 1 voor het niet opruimen van hondenpoep en 1 voor flyeren zonder vergunning.

Tijdens de maand augustus volgen er nog 3 gerichte strandacties, met de focus op sluikstorten op het strand.

Beachteam en Gemeenschapswachten op pad

De jobstudenten van het Beachteam zijn deze zomer opnieuw dagelijks present van 10.00 tot 20.00 uur op het strand. Ze sporen strandbezoekers aan om hun afval op gepaste manier weg te gooien en delen afvalzakjes, zakasbakjes en verdwaalarmbandjes uit. Ze houden het strand proper door zelf afval op te ruimen of de bevoegde dienst hiervoor op te roepen. Op het Rookvrij Strand tussen Polé Polé Beach en Bondi Beach zorgen ze ervoor dat er niet gerookt wordt.

Op de Zeedijk delen de Gemeenschapswachten papieren afvalzakjes uit in het kader van de campagne ‘’t is weer proper’. Badgasten kunnen die zakjes gebruiken om hun afval te verzamelen en later in de afvalkorven te deponeren. Papieren afvalzakjes zijn ook beschikbaar in de reddersposten.

Extra inzet medewerkers Openbaar Domein

Dagelijks gaan 19 medewerkers van de directie Openbaar Domein op pad om het strand proper te houden. Daarbij gebeurt manuele reiniging van het strand van 06.00 tot 11.00 en van 17.00 tot 19.30 uur en bij mooi weer en grote drukte zelfs tot 23.00 uur. Verder maken ze bij mooi weer ook gebruik van een strandreinigingsmachine. Tussen 11.00 en 17.00 uur reinigen dagelijks twee jobstudenten de trappen en de zeedijk. De afvalkorven op de Zeedijk worden dagelijks twee keer geleegd en bij mooi weer en grote drukte zelfs tot vier keer per dag.

Veel extra afvalkorven

“Naast een verdubbeling van de werkkrachten zorgen we ook voor extra afvalkorven. Op het strand staan deze zomer maar liefst 150 afvalkorven die tot vier maal per dag geledigd worden. Daarnaast zijn er extra gescheiden afvaleilanden geplaatst en bijkomende containers voor restafval op de zeedijk”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Openbaar Domein.