MobiliteitOostende - De Stad aan ZeeVeiligheid

Stad Oostende zet in op nette schoolomgeving

Posted
Stad Oostende deelt gepersonaliseerde posters uit aan alle secundaire scholen in samenwerking met Mooimakers en er worden slimmere locaties gekozen voor de aanwezige vuilnisbakken.

Stad Oostende wil de inwoners proactief sensibiliseren over het net houden van de schoolomgeving en de publieke ontmoetingsplaatsen. Eind vorig jaar kreeg de Stad namelijk meerdere meldingen over zwerfvuil op pleintjes en in de parken in de buurt van scholen, veroorzaakt door schoolgaande jongeren en buurtbewoners.

Posters, sjablonen en andere locaties vuilnisbakken

Stad Oostende zal in de week van 19 april aan elke secundaire school gepersonaliseerde posters bezorgen. De Stad werkte hiervoor samen met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

Naast de sensibilisering in de scholen worden in het Jean Bourgainpark en het Sint-Catharinaplein ook slimmere locaties gekozen voor de aanwezige vuilbakken en zullen boodschappen op het openbaar domein iedereen aanspreken om bewust met afval om te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om markeringen op de grond die aanduiden waar de dichtstbijzijnde vuilbak te vinden is, of het opschrift “Hier begint de zee”,… dat aangebracht wordt in de buurt van waterafvoerroosters.

De lokale handelaars die zich bevinden rond deze twee parken worden ook betrokken in de sensibilisering. Zij verkrijgen elk een ‘Wobbler’ die hun klanten aan de hand van een ludieke slogan sensibiliseren om hun afval niet te laten rondslingeren.

Grote netheidscampagne voor deze zomer

Stad Oostende zet sterk in op netheid in de stad. Momenteel wordt er een grote meerjarige netheidscampagne voorbereid, die zowel de inwoner als de bezoeker van de stad wil aanspreken. Nog voor de zomer wordt de aftrap hiervoor gegeven.