Oostende - De Stad aan Zee

Stad Oostende zet in op zichtbaarheid in het verkeer tijdens Fluodag

Op dinsdag 12 november 2019 om 6.30 uur vertrok weerman Frank Deboosere aan het Sint-Andreasinsituut in Oostende om op de fiets de vijf Vlaamse provincies te doorkruisen. Hij werd bij de start vergezeld door leerlingen van de school, buurtbewoners en burgemeester Bart Tommelein en schepenen Björn Anseeuw en Natacha Waldmann.

Met deze Fluodag fietstocht wil vrijwilligersorganisatie XIU de noodzaak van het dragen van fluo in het verkeer in de kijker zetten.

Fluorescerende en reflecterende kledij of accessoires maken je beter zichtbaar in het verkeer. Ben je te voet of met de fiets, met de brom- of motorfiets dan zien andere weggebruikers je veel sneller als je fluokledij of -accessoires draagt.

Waarom fluo?

Overdag vallen fluokleuren meer op dan andere kleuren. In het schermerdonker vallen fluohesjes extra goed op. In het donker zorgen de reflecterende gedeeltes ervoor dat je al zichtbaar bent vanop 150 m als er licht op weerkaatst.

Zichtbaarheid in het verkeer: een prioriteit

In het bestuursakkoord 2019-2024 van de Stad Oostende werd opgenomen dat Oostende de ambitie heeft om de fietsstad van Vlaanderen te worden. Er wordt ingezet op infrastructuur, veilige en comfortabele fietsenstallingen en kindlinten, zowel in de binnenstad als in de wijken. Maar ook sensibilisatie is erg belangrijk, en bovendien een taak van de overheid.

Daarom slaan de Stad Oostende en XIU de handen in elkaar om fluo in het verkeer te promoten. De Stad Oostende besliste dan ook om voor alle Oostendse secundaire scholen die dat wensen, het éénmalige lidgeld van 75 euro te betalen aan de vereniging XIU. De school ontvangt in ruil een startpakket met XIU-vlag, flyers, affiches en hesjes waarmee ze aan de slag kunnen. De scholen die lid zijn kunnen jaarlijks deelnemen aan de XIU-wedstrijd en ontvangen in januari een prijzenpakket waarmee de eigen acties kunnen ondersteund worden. Voor de twee scholen die al lid zijn (Het Sint-Andreasinstituut en het Petrus- en -Paulus West) wordt er voor het bedrag van het inschrijvingsgeld extra materiaal voorzien in functie van zichtbaarheid in het verkeer.
Fluodag 2019

Om het dragen van fluo extra in de kijker te zetten, organiseert XIU samen met de secundaire scholen een Fluodag op 12 november 2019. Op die dag doorkruist weerman Frank Deboosere op de fiets de vijf Vlaamse provincies. Hij start om 7.00 uur aan het Sint-Andresinstituut, Steensedijk 151. Het Groen Lint, de fiets- en wandelroute rond Oostende, loopt dwars door het schoolterrein en het Sint-Andreasinstituut is dan ook het ideale vertrekpunt voor Fluodag.

XIU

De vrijwilligersorganisatie XIU ijvert al meer dan tien jaar voor meer verkeersveiligheid bij jongeren. Ze ontstond in 2008 uit ouderverenigingen en omvat ondertussen 200 secundaire scholen waar leerlingen, ouders en leerkrachten samen de zichtbaarheid op de fiets en de veiligheid in het verkeer proberen te verbeteren. XIU doet dit door fluo op een ludieke manier onder de aandacht te brengen van jongeren.