Stijgende besmettingscijfers: Stad Oostende in ‘alert’

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Sinds eind oktober is het aantal coronabesmettingen nog verder toegenomen in Oostende. De waarschuwingsdrempel van Sciensano is overschreden, waardoor de stad in ‘alert’ gaat. Meer dan ooit roept de stad op om de maatregelen strikt op te volgen: het Covid Safe Ticket correct toepassen, CO2-meters (op veel plaatsen intussen verplicht!) gebruiken en evenementen zo veel mogelijk buiten organiseren. Er zal ook extra gecontroleerd worden.

De afgelopen week zijn er 347 positieve coronagevallen geregistreerd in Oostende. Relatief gaat het om 484,3 besmettingen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: drie weken geleden waren er een kleine 100 coronabesmettingen per week.

Door de blijvende toename van de besmettingen, maar vooral door de sterke stijging in de positiviteitsratio, kreeg Stad Oostende een ‘alert’ van Sciensano. Dat betekent dat een waarschuwingsdrempel is overschreden en dat de Veiligheidscel werd samengeroepen.

Huidige maatregelen nauw opvolgen en handhaven

De Veiligheidscel van Stad Oostende besliste deze ochtend om voorlopig geen aparte lokale maatregelen te nemen, maar hamert er wel op dat de bestaande maatregelen nauw opgevolgd moeten worden. Er zal in Oostende ook extra gehandhaafd worden op het toepassen van die maatregelen.

Waar het kan: zorg dat activiteiten en ontmoetingsmomenten zo veel mogelijk buiten plaatsvinden. Daar is het risico op besmetting een stuk lager. Stad Oostende zal dit principe de komende periode ook zelf zo veel mogelijk toepassen.

Wie toch een binnenactiviteit organiseert, raden we aan om het Covid Safe Ticket (CST) te gebruiken. In de horeca en bij evenementen binnen vanaf 200 personen (zonder mondmaskers) is dat sowieso verplicht. Maar ook voor kleinere evenementen kan een CST gevraagd worden, als de bezoekers op voorhand geïnformeerd worden. Belangrijk is ook dat het CST correct wordt toegepast. Dat betekent niet alleen het coronacertificaat scannen, maar daar ook een identiteitscontrole aan koppelen.
Ook CO2-meters zijn intussen op heel wat plaatsen verplicht: sportinfrastructuur (inclusief fitnesszaken), evenementenlocaties en horecazaken. Er is ook een sterke aanbeveling om zo’n toestellen in te zetten in scholen en andere publieke ruimtes. De luchtkwaliteitsnorm is 900 ppm CO2. Wanneer die norm overschreden wordt, moet actie ondernomen worden: de ruimte extra ventileren of indien dat niet kan, het lokaal zelfs ontruimen. Waar nog geen CO2-meter staat, blijft goed ventileren meer dan ooit de boodschap.

Laat je vaccineren

Verder benadrukt Stad Oostende opnieuw de gekende maatregelen tegen het virus: goede handhygiëne, afstand bewaren (ook van mensen die je goed kent) en een mondmasker dragen wanneer dat verplicht is of de de veilige afstand niet gegarandeerd is.

En tenslotte: voor wie dat nog niet deed: vaccinatie blijft de beste bescherming om niet besmet te raken. Een afspraak maken met het vaccinatiecentrum in de Northlaan kan nog steeds via het gratis nummer 0800 62 433 of via vaccinatiecentrum@oostende.be.

Hoge positiveitsratio

Er werden afgelopen week maar liefst 1.243 testen afgenomen in het testcentrum in de Edith Cavellstraat, waarvan 257 met positief testresultaat (positiviteitsratio van 20,7%). In het testcentrum op de luchthaven, waar mensen ook zonder doorverwijzing van de huisarts terecht kunnen, legden 52 mensen een positieve test af (17 daarvan zijn inwoners van Oostende).

Er zijn vooral heel wat besmettingen bij mensen van middelbare leeftijd. De leeftijdsclusters van 40 tot 49 jaar en 50-59 zijn samen goed voor 103 besmettingen, of bijna 30% van alle positieve gevallen.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

De woonzorgcentra en assistentiewoningen blijven voorlopig coronavrij wat betreft de bewoners. Over alle woonzorgcentra heen in Oostende waren er de afgelopen week twee personeelsleden positief, maar die gingen onmiddellijk in isolatie.

In de Oostendse scholen zijn geen grote uitbraken gemeld op dit moment. Wel zijn er 17 personeelsleden besmet geraakt, verspreid over 11 verschillende scholen. Bij de leerlingen zijn er 7 coronagevallen bekend in 7 verschillende scholen.

In de ziekenhuizen in Oostende (AZ Sint-Jan campus Serruys, AZ Damiaan en BZIO) liggen momenteel 59 patiënten met corona, waarvan vier op intensieve zorgen.

Ziek of vermoeden van besmetting: wat te doen?

  • Heb je coronaklachten? Contacteer dan NIET je huisarts, maar gebruik de zelfevaluatietool. Als via de tool blijkt dat je je moet laten testen, ontvang je via deze tool een testcode. Daarmee kan je een afspraak maken in het testcentrum.
  • Legde je een zelftest af en is die positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Contacteer ook dan niet je huisarts, maar vraag een activatiecode voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19 of online. Een positief resultaat van een zelftest moet bevestigd worden door een PCR-test in een testcentrum. Je moet onmiddellijk in isolatie gaan bij een positief resultaat van een zelftest. Als dit positief resultaat bevestigd wordt door een PCR-test wordt het contactonderzoek opgestart. Je blijft minstens 10 dagen in isolatie.
  • Had je een hoog-risicocontact, dan krijg je een code via de contacttracers via sms, mail of telefoon. Door de drukte kan dit momenteel 1 tot 2 dagen duren. Het is belangrijk om hierop te wachten geduld te hebben en niet naar de huisarts of de huisartsenwachtdienst te bellen voor een code.
  • Met die code (CTPC-code) kan je zelf een afspraak maken bij het testcentrum. Dat doe je via mijngezondheid.be of via deze rechtstreekse link.
  • Wie een negatieve test nodig heeft om op reis te vertrekken of in functie van een Covid Safe Ticket voor een evenement, restaurantbezoek,… kan een betalende test aanvragen. Dit kan via deze link. Let op: met een code voor een betalende test kan je niet terecht in het testcentrum in Edith Cavellstraat, maar wel bij het testcentrum in de Luchthaven.