Talent voor morgen: Bart Tommelein

Posted on Posted in In de pers, Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

www.talentvoormorgen.be/bart-tommelein | Viceminister-president Bart Tommelein is een vlotte communicator en dat heeft ongetwijfeld met zijn opleiding te maken. Hij behaalde een diploma in toegepaste communicatie aan het Hoger Instituut voor Bedrijfsopleiding in Gent, nu de Arteveldehogeschool. Verder inzetten op praktijkgericht onderzoek in nieuwe domeinen moet de toekomst van de hogescholen verzekeren. “Als Vlaams minister van energie zie ik bijvoorbeeld dat we op het vlak van energiebeleid praktische knowhow missen. De hogescholen kunnen hier een belangrijke rol spelen door experts, die kant-en-klare oplossingen kunnen bieden, af te leveren.”

De keuze voor een opleiding aan de hogeschool was voor Bart Tommelein voorbestemd en hij werd ook door de leerlingenbegeleiding in die richting gestuurd. “Als scholier in de middelbare school liet ik wel eens een steekje vallen. Het CLB merkte dat op en na mijn legerdienst maakte ik de keuze voor een praktijkgerichte opleiding. Ik koos voor de richting toegepaste communicatie met vakken die me in het secundair al wisten te boeien: methodologie, sociologie, psychologie…”

Minister Tommelein trok zoals vele West-Vlamingen naar Gent en ging er op kot. “Een goeie student moet ervaren wat dat kotleven inhoudt. In tegenstelling tot enkele van m’n vrienden die aan de Gentse universiteit studeerden, zat ik overdag wel degelijk in de les. Ik had dat ook wel nodig om te slagen in mijn opleiding. Ik had genoeg vrije tijd na schooltijd, maar ik was van het principe dat wie kan uitgaan, ook vroeg kan opstaan.”

“De vaardigheden die ik dankzij mijn opleiding aangeleerd kreeg, hebben me vooruitgeholpen.”

In de jaren ‘80 liep Bart stage in het Europese parlement; in de fractie van de Europese Vrije Alliantie. Een plek die hij zelf uitgekozen had, want de politieke microbe kriebelde toen al. “Daar leerde ik de kneepjes van het politieke vak en heb ik veel praktijkervaring
opgedaan die ik na mijn studies meteen ook kon gebruiken in m’n eerste job.”

Met onderscheiding studeerde Bart Tommelein af. Werk vinden was in die periode niet eenvoudig, want het land telde toen een half miljoen werklozen. “Na enkele maanden zoeken vond ik in januari 1985 toch werk. Ik ging als commercieel verantwoordelijke bij een bank aan de slag. De overgang van de school- naar de werkomgeving verliep vlot. De vaardigheden en communicatietechnieken die ik tijdens mijn opleiding aangeleerd kreeg, kon ik meteen gebruiken. Ik kon het goed uitleggen en groeide door tot commercieel directeur”.

Zoektocht naar experts met praktijkkennis

De opleiding was ook voor zijn politieke loopbaan relevant. Een goede politicus heeft een zo breed mogelijke kennis nodig en moet communicatief sterk staan. “Ik breidde geen academisch vervolg aan mijn studies. De vaardigheden die ik dankzij mijn opleiding en vorige jobs aangeleerd kreeg, hebben me veel sneller vooruitgeholpen. Als minister studeer en school ik bovendien dagelijks nog bij om dossiers onder de knie te krijgen.”

Met een goed gevoel blikt Bart Tommelein dus op zijn studentenperiode terug: trots op zijn hogeschooldiploma, maar vooral op het parcours dat hij afgelegd heeft. “Met de kennis en ervaring die ik nu heb, zou ik het gewoon overdoen.”

Voor de Open VLD-politicus hebben zowel professionele als academische opleidingen hun legitimiteit en zijn ze complementair. “Het grote voordeel van de professionele bachelor is de voeling met het werkveld en het praktijkgerichte denken dat je van begin af aan meekrijgt. Afgestudeerden met dat profiel zullen we in de toekomst nog meer nodig hebben en daar moeten hogescholen ook verder op
inzetten. Op het vlak van energiebeleid kunnen ze een niche gaan invullen. Het energiebeleid in de wereld is aan het veranderen. We zoeken in steden en bedrijven mensen met toepasbare kennis van energiebeheer.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.