Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Tommelein en Caron (Groen): “Twijfels over mogelijke belangenvermenging Callebaut toegenomen.”

Mediaminister Lieten geïnterpelleerd over dubbele rol Jan Callebaut
Foto: De Standaard

Vlaams oppositieleider Bart Tommelein (Open Vld) heeft vandaag in de commissie Media minister Lieten geïnterpelleerd over de dubbele rol die Jan Callebaut speelt. Uit een interview bleek immers dat Callebaut zowel de persoonlijke adviseur is van de minister-president als de adviseur van de openbare omroep. Bart Tommelein stelde zich serieuze vragen bij de mogelijke belangenvermenging en partijdigheid die dit teweeg kan brengen. Daarom heeft de liberale fractieleider de minister van Media om uitleg gevraagd over de contracten die de VRT heeft met Jan Callebaut en de specifieke functie die hij er uitoefent. 

Volgens minister Lieten begeleidt de heer Callebaut de VRT bij haar merkenbeleid via het bedrijf Ravian BVBA, waarvan hij zaakvoerder is, en levert hij marktonderzoek via de onderneming Why5Research, waarvan hij CEO is. Callebaut zou niet in loondienst zijn bij de VRT, maar er wel op ad hoc basis advies verlenen. Lieten had ook de minister-president om uitleg gevraagd, maar volgens de regeringsleider heeft hij geen enkel contract met de heer Callebaut.

Tommelein constateerde dat de minister-president blijkbaar geen relatie heeft met Callebaut, die nochtans zelf verklaarde een persoonlijk adviseur van Peeters te zijn. Tommelein: “Het is duidelijk dat Peeters er alle belang bij heeft dat Callebaut niet langer aan hem gelinkt is. Daarom wordt elke band waarschijnlijk ontkend. In dat opzicht was de opvallende afwezigheid van CD&V in de commissie Media veelzeggend. Maar ik heb ook bij het Rekenhof alle mogelijke stukken opgevraagd. Want het kan toch niet dat Callebaut een marktonderzoek uitvoert naar de interesses van de kiezers, om de verkiezingsprogramma’s te inspireren, en tegelijk de zelfverklaarde adviseur is van de regeringsleider.”

Antwoord minister Lieten heeft twijfels doen toenemen

Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Caron (Groen) trad Tommelein bij in zijn kritiek. Caron: “het antwoord van de minister heeft alleen maar de twijfel doen toenemen. De neutraliteit en de onpartijdigheid van de publieke omroep en haar nieuwsdienst worden in diskrediet gebracht. En dat mogen we niet tolereren.”

Volgens Bart Tommelein heeft Jan Callebaut zichzelf via het interview in een onmogelijke positie gebracht. “Niet alleen zet de heer Callebaut zijn opdrachtgevers voor schut, hij brengt zichzelf in een onmogelijke spreidstand door zijn eigen verklaringen. Er is een zweem van belangenvermenging en dat moet worden weggewerkt. Ik roep de minister-president dan ook op publiekelijk afstand te nemen van de heer Callebaut en ik vraag aan de heer Callebaut om zelf de knoop door te hakken en de onafhankelijkheid van de VRT niet langer in diskrediet te brengen.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.