Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Tommelein: “Regelneverij typisch socialistische reflex.”

Bart Tommelein
Het Nieuwsblad

In een eerste reactie heeft Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) bedenkingen bij de verplichting die minister Lieten de televisiedistributeurs wil opleggen om te investeren in audiovisuele producties. De liberaal wijst erop dat dergelijke investeringen al gebeuren, zonder dat de minister tot verplichting had beslist. Hij stelt zich dan ook de vraag of dit een productieve maatregel zal zijn.

Tommelein: “Minister Lieten heeft beslist dat de distributeurs verplicht moeten investeren in de audiovisuele productiesector. Daarbij zou gekozen kunnen worden tussen een investering het Mediafonds of een coproductie. Nochtans gebeurt dit al in de praktijk op vrijwillige basis. Zo spendeert de grootste distributeur, via Telenet STAP, over vier jaar verspreid zo’n 30 miljoen euro aan Vlaamse producties. Een deel daarvan via het Mediafonds, een ander deel via coproducties. De beslissing van minister Lieten getuigt dan ook van een typische socialistische reflex om alles in verplichte regeltjes te gieten. Ik betreur dat.

Bart Tommelein wil naar eigen zeggen wel de adviezen van de Raad van State en de Adviesraad voor de Media afwachten vooraleer ten gronde te reageren: “We moeten nu de noodzakelijke adviezen afwachten, vooraleer we ten gronde kunnen debatteren in de commissie. Ik hoop alleen dat de verplichting er niet toe zal leiden dat er in de praktijk minder zal worden geïnvesteerd, dan wanneer dit op vrijwillige basis zou gebeuren. De distributeurs moeten van de minister ook al opdraaien voor het leefbaar houden van de regionale omroepen. En het mag al helemaal niet de bedoeling zijn dat de consument, de kijker, de abonnee de factuur gepresenteerd krijgt.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.