Covid-19Oostende - De Stad aan Zee

Uitstel tweede vaccinatiemoment in woonzorgcentrum A. Lacourt

Posted

Gezien de verschillende coronabesmettingen in het woonzorgcentrum A. Lacourt van de voorbije weken, beslisten de medische experten om het tweede vaccinatiemoment, gepland op donderdag 11 februari, met veertien dagen uit te stellen.

Op vrijdag 5 februari was er een overleg over de situatie in woonzorgcentrum A. Lacourt met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de coördinerend en raadgevend arts en de arbeidsgeneeskundige dienst. In dit overleg hebben de medische experten beslist om het tweede voorziene vaccinatiemoment, gepland op nu donderdag 11 februari, uit te stellen.

Die heeft te maken met de verschillende coronabesmettingen de voorbije weken waardoor het woonzorgcentrum op dit moment in een kwetsbare situatie zit.

We willen graag transparant zijn over de achterliggende redenen voor deze beslissing:

  • Momenteel zijn er te veel mensen (bewoners en medewerkers) met actieve symptomen van COVID-19, waardoor ze geen vaccin kunnen of mogen krijgen.
  • De richtlijnen om te vaccineren stellen dat de uitbraak in dalende lijn moet zijn om te kunnen overgaan tot vaccinatie. De situatie is momenteel onder controle, en we hopen erop dat dit de komende dagen nog verbetert, waardoor het aantal positieve gevallen in woonzorgcentrum A. Lacourt zal dalen.
  • Het wordt aangeraden om de tweede dosis van het vaccin 21 dagen na het eerste vaccin toe te dienen. Dit kan echter uitgesteld worden tot 42 dagen na het eerste vaccin. De beslissing om het vaccinatiemoment met twee weken op te schuiven, brengt de werkzaamheid van het vaccin niet in gevaar.
  • Door het vaccinatiemoment nog eventjes uit te stellen kunnen de aanwezige medewerkers zich volop concentreren op het verzorgen van de bewoners en het controleren van de uitbraak. Het organiseren van een vaccinatiemoment vraagt een grote logistieke inspanning, terwijl de prioriteit nu ligt nu bij het correct verzorgen en opvolgen van de bewoners.

De komende weken blijven we zowel de bewoners als het personeel frequent testen. Vooral de resultaten van de testen volgende week maandag (15 februari) zullen een duidelijker beeld geven waar we staan op dat moment.

Voorlopig werd 25 februari als nieuwe vaccinatiedatum vastgelegd. Op deze dag zullen de mensen die een eerste vaccin gekregen hebben, een tweede toediening krijgen. De mensen die nog een eerste vaccin moeten krijgen, zullen op die dag ook de eerste dosis krijgen. Hun tweede vaccin zal dan drie weken later ingepland worden. We willen proberen om zoveel mogelijk mensen (bewoners, medewerkers) tegelijk te vaccineren.

Belangrijk: de datum van 25 februari werd voorlopig vast gelegd. Deze datum kan uiteraard nog aangepast worden in functie van de laatste testresultaten. Verder verzekeren wij dat iedereen binnen woonzorgcentrum A. Lacourt er op dit moment alles aan doet om de bewoners door deze lastige periode te helpen.

De bewoners en familieleden werden op de hoogte gebracht van het uitstel. De familie kan nog steeds telefonisch een afspraak maken voor een skype-gesprek met één van de bewoners via 059 59 27 00. Ook het brengen en afhalen van was, geschenken of andere zaken is nog steeds mogelijk.