Verkiezingen 26 mei 2019 – Voor het eerst oproepingsbrief met tijdstip

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Verkiezingen

Op zondag 26 mei 2019 zijn er zowel Vlaamse, federale als Europese verkiezingen. Voor het eerst zal op de oproepingsbrief van de Oostendenaren een tijdstip vermeld staan. ‘Als iedereen het tijdstip respecteert, zullen de wachtrijen korter zijn’ aldus burgemeester Bart Tommelein.

In de loop van de maand mei krijgt iedereen de oproepingsbrief in de bus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op zondag 26 mei. Voor het eerst zal daar naast de locatie van het stembureau ook een tijdstip op vermeld staan. ‘Als iedereen dat tijdstip respecteert, zullen de wachttijden aan het stembureau korter zijn’ zegt burgemeester Bart Tommelein. ‘In Oostende stemmen we ook nu weer digitaal. Er worden 71 stembureaus ingericht, verdeeld over 20 kieswijken. We streven naar een 800-tal kiezers per stembureau.’ Net zoals in 2014, zullen er ook tien stembureaus in het Kursaal gecreëerd worden.

Meer dan 54.000 kiezers in Oostende
In Oostende trekken op 26 mei 54.341 Belgen naar de stembus, onder wie 26.100 mannen en 28.241 vrouwen. Wie geen Belg is maar wel EU-onderdaan, kon zich tot 28 februari laten registreren om te stemmen voor de Europese verkiezingen. 2.030 EU-onderdanen die in Oostende wonen werden per brief uitgenodigd om deel te nemen. 77 inwoners gingen op deze uitnodiging in en lieten zich registreren. Dat brengt het totaal – na de vorige Europese verkiezingen – op 180 EU-onderdanen die in Oostende zullen stemmen. Ook Belgen die in het buitenland wonen kunnen hier stemmen. 22 van hen komen persoonlijk stemmen in Oostende, 198 hebben er een volmacht gegeven aan een inwoner. Dat brengt het totaal op 54.741 kiezers.

Meer info
De kiezerslijst wordt opgemaakt volgens de toestand op 1 maart. Dit wil zeggen dat je op 26 mei verplicht bent om te gaan stemmen waar je op 1 maart ingeschreven was. Je wordt met je oproepingsbrief en je identiteitskaart verwacht in het stembureau dat vermeld staat op de oproepingsbrief. Wie een oproepingsbrief krijgt, is verplicht om naar het stembureau te komen, of je al dan niet stemt, is jouw keuze. Stemt iemand anders in jouw plaats (met een volmacht)? Dan wordt die persoon in jouw stembureau verwacht. Zorg dat je volmachten vooraf in orde brengt.

Wie de oproepingsbrief kwijtraakt of niet ontvangt, kan vanaf 15 mei een duplicaat aanvragen bij de Stadsbalie in het Stadhuis. Een afspraak maken is niet nodig. Het Stadhuis is uitzonderlijk open op zaterdag 25 mei van 9.00 tot 12.00 uur en op zondag 26 mei van 8.00 tot 16.00 uur (het einde van de stemming).

Alle info vind je via www.oostende.be/verkiezingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.