VIVES-studenten denken mee om van Oostende nog meer een ‘smart city’ te maken

Posted on Posted in Digitalisering & ICT, Oostende - De Stad aan Zee

Heel wat VIVES-studenten gingen deze week aan de slag om innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen die van West-Vlaamse steden zoals Oostende een echte ‘smart city’ kunnen maken. Vandaag zette Burgemeester Bart Tommelein de winnende projecten voor Oostende in de bloemetjes.

Deze week bogen meer dan 400 VIVES-studenten zich over uitdagingen waarmee ‘Smart Cities’ in de toekomst zullen kampen. Ook Oostende ziet zichzelf als ‘slimme stad’ en wil innovatieve technologieën inzetten om de stad beter te beheren en te besturen.Hackaton: creativiteit en digitale technologieDe studenten zochten, volgens het principe van een hackathon, digitaal naar oplossingen voor de verschillende technologische uitdagingen onder de noemer ‘Emerging Technologies ++’. Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig zijn om op basis van (digitale) technologie en creativiteit binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken.

Voor Oostende konden de jongeren oplossingen bedenken voor CC De Grote Post, de uitgaansbuurt in de Langestraat, het nieuwe zwemcomplex en het samenbrengen van Oostendenaren in de Stad.

Slimme lantaarnpalen en digitale polsbandjes

Bij de teams die voor Oostende aan de slag gingen waren er twee laureaten: het studententeam ‘Smart Street’ dat de jury kon overtuigen met een concept rond slimme straatverlichting. De slimme lantaarnpalen kunnen overlast detecteren en het veiligheidsgevoel verhogen. Dit doen ze onder andere aan de hand van geluidssensoren en warmtecamera’s.

Daarnaast kwam ook het team ‘Racetime’ als winnaar van de hoofdprijs uit de bus. Zij bedachten een concept om mensen aan het sporten te krijgen. Hiervoor ontwikkelden ze een competitiesysteem voor het nieuwe zwembad. Aan de hand van sensoren kan iedereen deelnemen aan een virtuele wedstrijd. Een polsbandje en bijhorende digitale toepassing registreren de snelheid waarmee je een lengte zwemt.

Op vrijdag 18 december zette Burgemeester Bart Tommelein de twee winnende projecten in de bloemetjes voor het Stadhuis. De winnende studententeams ontvingen een waardebon van 500 euro.