krantenartikel uit De Standaard

Vlaming legt weer zonnepanelen

Posted on Posted in Energie, In de pers

De Standaard – Korneel Delbeke | De Vlaming durft weer geld in zonnepanelen te stoppen. De dip is voorbij, al ligt de investeringspiek uit 2011 ver weg. De bedrijven hinken achterop.

De Vlaming heeft eindelijk de kater van de groenestroomcertificaten doorgespoeld en durft weer zonnepanelen te installeren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Vorig jaar werden 24.200 nieuwe installaties geplaatst, tegenover 10.800 in 2015: meer dan een verdubbeling. De nieuwe installaties waren goed voor zo’n 112 megawatt zonne-energie, een serieuze stijging ten opzichte van 2015, toen er 53 MW aan fotovoltaïsche capaciteit werd geïnstalleerd.

Daarmee klimmen de investeringen uit een diep dal. Nadat Vlaanderen de subsidies voor zonnepanelen had teruggeschroefd, vielen ze vanaf 2013 drastisch terug. Sinds midden 2015 hebben installaties helemaal geen recht meer op ondersteuning. De oversubsidiëring had geleid tot een extra energieheffing, de zogenoemde Turteltaks.

Tommelein-effect

Maar hoewel het geloof in de zon als energiebron weer ingang vindt, scheren we lang nog niet de hoge toppen van 2011. Toen werden er voor maar liefst 822 megawatt aan zonnepanelen geplaatst. Het waren de hoogdagen van de groenestroomcertificaten.

‘Er lijkt sprake van een Tommelein-effect’, zegt Bram Claeys, algemeen directeur van en de Organisatie Duurzame Energie. Tommelein nam vorig jaar in mei het stokje over van Annemie Turtelboom als minister van Energie en trok meteen volop de kaart van zonne-energie. ‘Hij heeft de verdienste dat hij een positieve campagne voerde en duidelijk maakte dat zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel zijn’, zegt Claeys. ‘De kosten zijn drastisch gezakt en een gemiddeld huishouden kan al na tien jaar zijn investering terugverdienen.’

De groei zit dan ook vooral bij particulieren, de grote installaties vielen nagenoeg stil. ‘Het probleem is dat zonnepanelen alleen rendabel zijn voor energie-intensieve bedrijven, die zelf de stroom kunnen afnemen’, zegt Margot Neyskens, woordvoerster van Tommelein. ‘Daarom willen we meer inzetten op zonnedelen, waarbij andere partijen makkelijker de overtollige stroom van grote installaties kunnen afnemen. Nu is dat juridisch vaak nog moeilijk.’

Opvallend: met de sterke stijging roeit Vlaanderen tegen de Europese stroom in. Het oude continent zag investeringen in zonne-energie vorig jaar met 20 procent dalen (zie inzet).

Het totale vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen bedraagt nu zo’n 2.348 MW, goed voor ongeveer 630.000 gezinnen. Ook in de eerste maanden van 2017 zet de groei zich door, laat het kabinet-Tommelein weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.