Financiën & Begroting 2016 - 2018In de pers

Volledige koopsom voor woning lenen wordt weer bespreekbaar

Jong koppel

De Standaard | Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) heeft samen met de verzekeringsmaatschappijen en de banken een systeem bedacht waardoor een woonlening voor de volle aankoopsom weer mogelijk wordt. Vandaag zendt hij een brief hierover naar de Nationale Bank om formeel advies over de zaak te vragen.

‘Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen’, zegt Tommelein. ‘Dat mag geen voorrecht zijn voor wie financiële steun van zijn familie krijgt.’

De banken doen echter alsmaar moeilijker over leningen voor meer dan 80 procent van de koopsom van een woning. En vanaf eind mei moeten ze op dat vlak zelfs nog een pak strenger worden van de Nationale Bank. Die vreest dat banken in problemen kunnen komen als ze te veel riskante woonleningen.

Om daar iets aan te doen heeft Tommelein banken en verzekeringen samen aan tafel gebracht. Uiteindelijk heeft een aantal verzekeringsmaatschappijen gezegd dat ze mee in zee willen gaan door ofwel een kredietverzekering, ofwel een waarborg aan te bieden.
De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank: die zal de knoop moeten doorhakken en beslissen of de banken in dit systeem mogen stappen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.