Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Waar blijft het fatsoen van de VRT?

Posted

In de Commissie Media van het Vlaams Parlement heeft Bart Tommelein (Open Vld) forse kritiek geuit op de 35.000 euro die de VRT vraagt aan lokale besturen om vijf dagen neer te strijken met het programma ‘Villa Vanthilt’.

Bart Tommelein erkende dat de VRT niets doet wat niet mag. Hij wees daarvoor met de vinger naar de meerderheidspartijen en minister Lieten die via de beheersovereenkomst hebben toegestaan dat de VRT op geldjacht gaat bij lokale besturen. Toch vindt de liberaal het niet kunnen dat de VRT dit jaar opnieuw een hoger bedrag vraagt voor hetzelfde programma.

“In 2009 vroeg de VRT nog 50.000 euro voor een maand. Dit jaar is dat 35.000 euro voor vijf dagen. En dit bovenop de logistieke kosten die een dergelijke talkshow met zich meebrengen. De VRT schermt ermee dat het bijkomend bedrag iets extra’s aan de show moet toevoegen om de ‘production value’ te verhogen, maar zo kan je elk jaar meer geld vragen. Misschien komen toastjes kaviaar op tafel en staan er glazen champagne op een marmeren tafel”, zo vraagt Tommelein zich af.

Wereldvreemde VRT

De liberale mediaspecialist is het ermee eens dat de lokale besturen autonoom over hun budget moeten beslissen. Maar dat betekent niet dat de VRT haar verantwoordelijkheid niet moet nemen. Tommelein: “Dat betekent niet dat een overheidsbedrijf, als de VRT, dat jaarlijks bijna 300 miljoen euro belastinggeld krijgt, nog eens aan de kassa van de belastingbetaler moet passeren. Zeker niet op een ogenblik waarop bijna alle steden en gemeenten met budgettaire problemen kampen. De energie- en de pensioenkosten stijgen, de inkomsten uit dividenden dalen, er is geld nodig voor waterzuivering, politie en veiligheid. Voortdurend wordt de alarmbel geluid en dan vindt de openbare omroep het doodnormaal haar kostprijs voor ‘Villa Vanthilt’ met 40% op te krikken. Ze zijn aan de Reyerslaan toch wel heel wereldvreemd geworden.”

Tommelein vroeg de minister een ‘krachtig signaal’ te sturen aan het adres van de VRT om duidelijk te maken dat er grenzen zijn.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.